Сирийските правителствени сили обстрелват квартали на бунтовниците в централния град Хомс, въпреки изпратените в страната наблюдатели от ООН, които имат за цел да помогнат за установяване на мира в страната.

Бомбардировките са насочени към четири квартала на Хомс, където има предимно бунтовници - Джурат ал-Шаях Ал-Карабис, Калдиех и Баяда, съобщиха от Сирийската обсерватория за човешките права.

Вчера шест цивилни загинаха при сблъсъци в Хомс, а най-малко 15 в страната, според активисти.

Междувременно стана ясно, че ЕС работи по нов пакет от санкции срещу Сирия.

Всички сме напълно ужасени от потресаващите нива на насилие, които са засвидетелствани в Сирия", каза шефът на външната политика на ЕС Катрин Аштън по време на пленарната сесия в ЕП вчера. „Насилието стихва, но не достатъчно. Работим по нов пакет от санкции и рестриктивни мерки", обясни тя, цитирана от РИА Новости.

ЕС ще продължи да притиска режима в Сирия със санкции „толкова дълго, колкото репресиите продължават", каза тя.

До момента ЕС е наложил 12 кръга от санкции на Сирия, включително забранa за пътуване, замразяване авоарите на официални лица и на правителството, забрана купуването на оръжия и комуникационно оборудване, рестрикции за банковите и финансовите операции, също така ембарго върху сирийския петрол.