Френският президент Никола Саркози призова Армения и Азербайджан да поемат риска на мира и да разрешат спора си за Нагорни Карабах, предаде АФП.

Той предупреди, че всяко бездействие и забавяне намалява шансовете за мир.

Това изявление бе направено преди посещението му в Армения и Азербайджан в следващите дни. След тях, държавният глава ще посети и Грузия.

Нагорно-Карабахският конфликт е един от най-старите „замразени" конфликти на територията на бившия СССР. През 1988 година компактно населената с арменци Нагорнокарабахска автономна област, която обяви за излизане от състава на Азербайджанска ССР.

През септември 1991 година в столицата на Нагорлнокарабахската автономна област Степанакерт беше провъзгласено създаването на Нагорно-Карабахската република. Баку обяви този акт за незаконен и отне автономията на Нагорни Карабах от съветската епоха.

Започналият след това въоръжен конфликтпродължи до 12 май 1994 година, когато влезе в сила примирие. В резултат на това Азербайджан загуби контрол над Нагорни Карабах над 7 прилежащи райони.

От 1992 година се водят преговори за мирно урегулиране на конфликтав рамките на Минската група, съпредседатели на която са САЩ, Русия и Франция.

Азербайджан настоява за съхраняване на териториалната си цялостност, а Армения защитава интересите си в областта.