Името на омбудсмана Константин Пенчев неправомерно е било вписано в списъка на Национал-демократична партия за евроизборите. За това сигнализира самият той по време на отчета на дейността на омбудсмана за 2013 г.

Лидер на Национал-демократичната партия е настоящият независим евродепутат Димитър Стоянов, който замина за Европарламента от листата на „Атака" при предишния избор.

След като вчера стана ясно, че списъците, предадени в ЦИК, за подкрепа на регистрация на партии и коалиции има злоупотреба с данни, Пенчев е установил, че е сред потърпевшите.

„Аз дори не съм чувал тази партия, но щом тя има ресурса да злоупотребява с личните данни на хората, какво остава за по-големите партии", каза Константин Пенчев. Той обясни, че е потресен от случилото се и че е сигнализирал главния прокурор.

Междувременно стана ясно, че и ЕГН-то на омбудсмана на Пловдив Димитър Атанасов също е в списъците с подписи за регистрация на партии и коалиции в предстоящите европейски избори. Това потвърди самият той пред Дарик.

Сред другите засегнати е и шефът на Общинското предприятие „Чистота" Иван Стоянов.

И Стоянов и Атанасов бяха категорични, че ще сезират Комисията за защита на личните данни, тъй като не са се подписвали под никакви подписки.