Според проучване 54% от австрийските граждани считат исляма за заплаха. Три четвърти смятат, че той не е съвместим със западните ценности.

Ислямските общества са считани за радикални, корумпирани и изостанали, пише Европорталът, позовавайки се на „Ди Пресе".

Ислямът буди в австрийците преди всичко страх, сочи запитване на Института за проучване на мнението Imas в Линц.

Според анкетата поне всеки втори вижда в исляма заплаха. Почти три четвърти не вярват, че той е съвместим със западните ценности.

Твърдението „Ислямът представлява заплаха за Запада и нашия обичаен начин на живот" 54% от запитаните смятат за правилно, а 19% - за погрешно. 27% не са дали отговор.

Усещането за заплаха е най-разпространено сред австрийците над 50-годишна възраст, лица с по-ниско образование и сред живеещите на село.

72% от анкетираните се оплакват, че имигриралите мюсюлмани не се приспособяват достатъчно към начина на живот и „правилата на играта" в Австрия.

71% от всички запитани обясняват, че ислямът е несъвместим със западните идеи за демокрация, свобода и толерантност. Само 10% се противопоставят на тези твърдения.

4% не биха имали нищо против член на семейството да се ожени за мюсюлманин. При 3% това вече е факт, най-често в столицата Виена.

59% са против минарета в Австрия, а 51% намират, че строежът на джамии и носенето на бурки трябва изобщо да бъде забранено.

По-нататък изследователите на общественото мнение поставят въпроса за типични характеристики на една страна със западнохристиянски облик и една източна страна с ислямска религия.

На Австрия, страна с християнска традиция, се приписват преди всичко добри училища и университети, благосъстояние за голямата част от населението, демокрация, напредничавост, както права на личността и много свобода за гражданите.
Следват равенство пред закона, жизнерадост, силна икономическа конкуренция, толерантност към другомислещите и любов към ближния.

Тези характеристики според австрийците не се срещат в една ислямска страна.

Типични за ислямски страни анкетираните сочат различни права за половете, строгост в обичаите, изостаналост, нетърпимост към другомислещите, голяма пропаст между бедни и богати, голяма религиозност, но и корупция.