31 декември 2011 година е окончателният срок, в който да се изчистят всички неизползвани натрупани отпуски.

Това съобщи социалният министър Тотю Младенов.

Той е категоричен, че година и 8 месеца е предостатъчно време, за да бъдат изчистени старите отпуски.

Синдикатите доволни от решението за отпуските.
                                    Още...

Младенов каза, че биха могли да се ползват обезщетения за неизползван отпуск при напускане или съкращаване, ако това стане в срока до 31 декември 2011 година.

Ползването на старите отпуски ще става по специален график, изготвен от работодателя, съгласувано със синдикатите или работниците.

Младенов съобщи още, че МС е приел проект за промени в Кодекса на труда, с които се въвежда ред в ползването на годишните отпуски.

Вече отпуските ще се ползват през годината, а за следващата ще могат да се прехвърлят максимум 10 дни.

Работодателите ще трябва да изготвят графици за ползване на годишните отпуски.

Правителството одобри и други промени в Кодекса на труда освен тези за отпуските. Работниците ще могат да подават писмено заявление за прекратяване на трудовия договор в Главната инспекция по труда, когато работодателят преустанови дейността си и изчезне, посочи социалният министър Тотьо Младенов и обясни, че има доста такива случаи с работодатели, предимно от Гърция.

До края на 2011 година се удължава с още три месеца срокът, в който работодателите ще могат да намаляват работното време наполовина. Условието е работниците да са включени в мерки за запазване на заетостта.

Като друга антикризисна мярка се въвежда и специфичен неплатен отпуск от 60 работни дни. Работодателят може да го налага без съгласието на работниците, но времето ще се зачита за трудов стаж. Мярката ще важи до края на тази година.