ВСС представи окончателните доклади относно професионалните качества на кандидатите за председател на ВКС. За първи път в "надпреварата" ще се борят двама кандидати, които са съдии, преминали през всички инстанции
Докладът на Комисията по предложенията и атестирането е над 50 страници и вече е поместен на сайта на ВСС. За изготвянето на документа са използвани атестационния формуляр и документи за кадровото досие от ВКС.

Единственото постъпило становище е на Сдружението на разследващите магистрати в България, в подкрепа на съдия Павлина Панова. Председателят на Комисията по предложенията и атестирането Милка Итова разясни, че ако постъпят други становища, те ще бъдат разгледани и докладвани преди изслушването на кандидатките на 25 септември.

Взети са предвид статистическите данни от годишните доклади на ВКС за 2011- 2013 г. и първото полугодие на 2014 г. за работата, както на кандидатите в органа на съдебната власт, в който се кандидатства, така и за работата на съответните отделения - търговско и наказателно, които се ръководени от Таня Райковска и Павлина Панова.

По препоръка на  неправителствена организация е изготвен  медиен профил на кандидатките.

Итова увери, че двете притежават необходимите професионални качества по отношение на колегиите, които са ръководени. В медийните си изяви Райковска и Панова изразяват преди всичко професионална и гражданска позиция по теми от областта на избирателното право, за  ескалиране на фалити на стопански субекти и делата по несъстоятелност, за бум на делата в гражданска и търговска колегия на ВКС, за промени в НК, свързани с разгласяване на банкова информация.

Председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров увери, че няма капки съмнение относно професионалните и нравствените качества на кандидатките за председател на ВКС.
Той уточни, че информацията от възможните публични източници и от стандартните, които се използват при всяка конкурсна процедура -  данни от Инспектората към ВСС, от Инспектората към Върховната касационна прокуратура, Становища на Етичната комисия към ВКС,  данни от Сметната палата, НАП.
И двете кандидатки са дали писменото си съгласие за падането на данънчо-осигурителната тайна и възможност за запитване и отговор от страна на НАП.

Оказва се обаче, че около името на Таня Райковска са възникнали повече въпроси за изясняване, тъй като името й е споменавано в 3 сигнала до ВСС през годините.

Първият е свързан с две решения - едно по гражданско дело и друго по търговско дело, които според страна по делото са  противоречиви. Тодоров увери, че е направена проверка от председателя на ВКС и е установено, че няма такова нещо.

Другият сигнал е свързан с  освобождаване от държавна такса в голям размер - над 80 000 лв. Председателят на Етичната комисия към ВСС  разясни, че всъщност друг съдия е постановил освобождаването от тази такса, а Райковска е била „за" внасяне на такава такса.

Третото оплакване пък е срещу съдия от районен съд в страната, което е било адресирано до ВКС. Поради факта, че ВКС е определил, че акта на въпросния съдия подлежи на инстанционен контрол, съдия Райковска е станала обект на „недоволството".

Поставени са били и въпроси за независимостта на съдебната власт и отстояването й, както и  виждането на двете кандидатки за борбата с корупцията. Етичната комисия не е пропуснала да изследва и роднинските връзки и евентуален конфликт на интереси.

Оказва се, че съпругът на Райковска, Румен Райковски, е адвокат, но той се занимава с различна материя от бъдещата дейност на съпругата си.  В работата си  той се занимава предимно с наказателни дела и по-малко с граждански.  Дъщеря й също има слабост към наказателното право.

Съпругът на съдия Панова пък е извън съдебната власт. Той е историк по образование, а синът им е студент по право в Софийския университет.