Един човек е загинал и трима са в неизвестност след инцидент със самолет "Ту-154" в руския град Сургут, Тюменска област.

34 души са ранени, четирима от които са в тежко състояние.

След аварийно кацане на самолетa, пожар обхвана една от турбините.

Според съобщение на правоохранителните органи в областта след кацането от самолета се е изляло гориво, което се е възпламенило.

Една от версиите за пожара, пламнал в самолета Ту-154 в сибирския град Сургут, е нарушаване на правилата за пожарна безопасност и за експлоатация на самолета, каза говорител на следствието.

Почти всички пътници били евакуирани. След това се взривил един от резервоарите и горивото се разляло на площ от хиляда квадратни метра. Пожарът бил загасен за около 20 минути.

Случаят се разследва. Като една от вероятните версии се разглежда и възможността за терористичен акт, каза пред журналисти министърът на транспорта Игор Левитин.

С този полет от Сургут за Москва е летяла групата "На-на".

Музикантите не са пострадали. Солистът на групата Сергей Григориев разказва, че самолетът е изгорял за 10-15 минути.

Той седял в опашката на самолета и един от първите видял пожара. Всичко наоколо бе в искри, тръгна гъст черен дим, хората изпаднаха в паника и един през друг се опитваха да се измъкнат от самолета. Всички излизаха през резервния изход, по крилото на самолета, разказва певецът на сайта на групата.

По уточнени сведения на борда е имало 128 души, от които 116 пътници и 8 души от екипажа са били евакуирани.