Френският сенат - горната камара на парламента, ще приеме окончателно законопроекта, криминализиращ непризнаването на арменския геноцид до края на месеца. Това съобщиха пред френски медии дипломатически източници, пожелали анонимност.

Законопроектът вече беше признат от долната камара на 22 декември и доведе до почти пълно замразяване на френско-турските отношения.

Припомняме, след приемането на законопроекта Турция предприе редица мерки, с който демонстрира повече от ясно несъгласието си.

След като изтегли своя посланик от Париж, турската страна обяви, че анулира всички предвидени политически и икономически срещи с Франция, включително и съвместни военни проекти и общи учения. Вчера обаче стана ясно, че Турция обмисля да върне посланика си в Париж в опит да убеди френските власти да не приемат окончателно спорния законопроект. Въпреки това още в края на януари френските власти ще го приемат окончателно.

В него е записано, че лица, които отказват да признаят арменския геноцид, ще бъдат наказвани с една година лишаване от свобода и глоба до 45 000 евро.