"Главният герой" на съдебната система през последните дни у нас Ярослав Димитров, който успя да разгневи премиера Бойко Борисов, да бъде пуснат от съда на свобода и само след няколко часа отново да я загуби, остава зад решетките.

Софийският районен съд (СРС) наложи на Димитров най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" с обвинение за укриване на чужди вещи - три мотоциклета с марки "Хонда" и "Ямаха".

Припомняме, че Димитров се превърна в "автоджамбазин номер 1" на държавата, след като ядосан министър-председателят посвети време от редовно заседание на Министерския съвет и критикува съдебната ни система заради него. В четвъртък, часове след като бе пуснат от заседание на СГС, от прокуратурата съобщиха, че той е арестуван отново.

Тогава Димитров бе обвинен за това, че докато изтърпява "домашен арест" успява да открадне на 14 август две коли от гараж в столичния квартал "Манастирски ливади". Един от собствениците на тези автомобили пусна в медийното пространство видеозапис от охранителната камера и разпознат бе именно Димитров.

Тогава с решение на СРС той остана зад решетките, но след обжалване "защото така и така се е разкарал" пред Софийския градски съд (СГС), магистратите изненадващо пуснаха извесния автоджамбазин на свобода.

Само няколко часа по-късно обаче прокуратурата отново се задейства и поиска задържането на Ярослав Димитров. Държавното обвинение настоя Димитров да остане зад решетките с обвинението, че на 27 и 28 май, 2014 година, автоджамбазинът в съучастие с Божил Гюров е укрил три мотоциклета.

От прокуратурата обясниха, че искат мярка за неотклонение чак сега, защото при разследването на това престъпление тогава, Димитров вече е изпълнявал домашен арест.

"Нито едно от събраните доказателства не разколебава предположението за авторство на Димитров на престъплението", заяви пред съда днес прокурорът от Софийска районна прокуратура (СРП) Ангел Кънев. Той дори посочи, че при разследването на случая са открити и доказателства за други престъпления на Димитров.

От държавното обвинение разкриха и интересни данни, според които обвиняемият е разполагал със специално устройство, поставено на гаража му, в който са открити чуждите три мотора. Въпросното устройство е било свързано с използвания от Димитров телефон и при всяко отваряне на гаража му е изпращало "предупреждения" като изходящи повиквания към този телефон. Така крадецът на коли и мотори е научал веднага при отваряне на гаража му, където е държал трите мотора.

"Обвиняемият има опасност да извърши и други престъпления, ако не му бъде наложена мярка за неотклонение "задържане под стража", мотивира искането още прокурор Кънев.

По думите му, престъплението, за което е обвинен Ярослав Димитров, е доказателство, че предишните му налагани наказания очевидно не са го превъзпитали.

Защитата на Димитров пък отсече, че приложените доказателства по случая не могат категорично да докажат, че той е извършителят на деянието. Именно заради това адвокатът му настоя "автоджамбазин номер 1" на държавата да получи по-мярка за неотклонение.
"Моля да не ми налагате най-тежката мярка. Моля да не ме задържате", поиска да каже като последни думи преди решението обвиняемият Димитров.

"Единственото логично и житейско предположение е, че Димитров и Гюров са искали да укрият незаконно отнетите три мотоциклета", обясни решението си съдията по делото.

Според СРС има опасност обвиняемият да се укрие или пък да извърши друго престъпление, защото е "лице с трайни престъпни навици, което е склонно да накърнява систематично правото на собствеността на гражданите".