Екоминистерството спира временно изпълнението на „Интегриран проект за водния цикъл на град Сливен", финансиран по ОП "Околна среда".

Проектът предвижда изграждане и реконструкция на съществуваща водоснабдителна и канализационна мрежа и е на стойност 52 милиона лева, от които 39 милиона лева са евросредства.

Решението на воденото от Нона Караджова ведомство се явява превантивно действие за защита интересите на българските и европейски данъкоплатци, тъй като пред последния месец медиите „изнесоха" значителна по обем информация за злоупотреби с европейски и общински средства в Община Сливен.

Въпросът е отнесен и до Европейската комисия и Европейския парламент и заплашва репутацията на страната. До момента няма произнасяне на компетентни органи.

От МОСВ поясниха, че решението е временно, докато се елиминират всички съмнения за начина на възлагане на договорите и разходване на европейските средства в Сливен.

На общината пък са дадени указания за преустановяване изпълнението на всички дейности по проекта, включително и извършване на строителни работи. Ако тези указания не бъдат изпълнени, ще се стигне до прекратяване на договора за безвъзмездна финансова помощ.