Говорители на Мюсюлманското братство в Египет заявиха, че ще свалят правителството на военният преврат, но подчертаха, че остават привърженици  на поетия ангажимент за мирна борба, въпреки многото погубени човешки животи при разрушаването на протестните лагери от правителствените сили.

Репресиите в сряда доведоха до призиви от страна на Запада за сдържаност и мирно разрешение на политическа криза в Египет, която последва след отстраняването на  президента Мохамед Морси миналият месец.

"Ние винаги ще бъдем срещу насилието и миролюбиво настроени. Оставаме силни, упорити и решителни",  пише говорителят на Братството Гехад Ел-Хадад в Twitter.

Ислямистите се сблъскаха с полиция и войници, които използваха булдозери, сълзотворен газ и жив огън в сряда, за да прекратят седящите стачки в Кайро, превърнал се в център на мюсюлманската съпротива на Братството, след като Морси  бе свален на 3 юли.

В официално заявление на здравното министерство се казва, че около 300 души са били убити и повече от 2000 ранени при сблъсъците в Кайро, Александрия и множество малки и големи градове в предимно мюсюлманска страна от 84 милиона жители.

Днес в Анкара турският премиер Тайип Ердоган призова съвета за сигурност на ООН да предприеме незабавни действия след така нареченото от него „клане в Египет".

"Тези, които остават безмълвни пред това клане са толкова виновни, колкото и тези, които го извършват. Съветът за сигурност трябва да бъде свикан бързо", каза той на пресконференция.

Мюсюлманското братство заяви, че реалният брой на жертвите е по-висок, като според говорител на организацията 2000 души са били убити в "клането".

Установеното военно правителство обяви едномесечно извънредно положение и наложи  вечерен час от здрач до зори в Кайро и 10 други провинции.  Армията е възстановила  правомощията си за арест и задържането за неопределено време, които тя имаше в продължение на десетилетия до падането на Хосни Мубарак през 2011 година чрез народно въстание.

Армията настоява, че не търси власт и е действала миналия месец в отговор на масовите демонстрации, призоваващи за отстраняването на Морси.

Вицепрезидент Мохамед ел Барадей, носител на Нобелова награда за мир, който има  либералната политическа подкрепа за свалянето на първия свободно избран президент на Египет подаде оставка във възмущението си от използването сила, вместо на договаряне  в края на дадения  шестседмичен срок.

Други либерали и технократи в служебното правителство не са привърженици на неговото мнение. Временният премиер Хазем ел-Беблави в телевизионно обръщение определи сблъсъците като "труден ден за Египет", но заяви, че правителството не е имало друг избор, освен да осъди репресиите, за  да се предотврати разпространение на анархия.

"Открихме, че въпросите са достигнали точка, която никоя уважаваща себе си държава не би могла да приеме", каза той.