Вярващите православни християни в Русия отбелязват един от главните църковни празници -Рождество Христово, съобщават руските медии.

Руският патриарх Кирил отслужи главната рождественска служба в храма „Христос Спасител", като призова руския народ да съхрани православието и изрази надежда, че Бог ще дари мир и благополучие на страната.

Той припомни хилядолетната история на християнството, което никой и нищо не успя досега да победи и призова събралите се към борба с "култа към бързата печалба"..

Църковната служба посетихапрезидентът Дмитрий Медведев и съпругата му. Държавният глава поздрави с празника и със съобщение в Twitter.

Службата събра хиляди вярващи.

Руският премиер Владимир Путин посети Рождественската служба в Спасо-Преображенския събор в Санкт Петербург.

Рождество Христово заедно с Руската православна църква отбелязват и Йерусалимската, Сръбската и Грузинската православни църкви, атонските манастири, католиците от източния обред и някои протестанти, придържащи се към Юлианския календар.

Сръбският президент и косовските власти отправиха поздрави към християните, които празнуват Рождество Христово днес.

Всички останали 11 православни църкви, както и мнозинството от католиците и протестантите, вече празнуваха Рождество Христово в нощта на 24 срещу 25 декември. Но те не използват „католическия" Григориански календар, а т.нар.Новоюлиански календар, който в момента съвпада с Григорианския. Разликата между двата от един ден ще се натрупа до 2800 г.