Държавната агенция за закрила на детето е работила миналата година по 2200 случая на насилие над деца. В повечето от тях става дума за агресия в семейна среда, което е много тревожно.

Това съобщи председател на агенцията Калин Каменов в Плевен, където посети децата от социалния дом "Детелина".

Асоциацията на студентите медици в Плевен само за ден събра повече от 40 книжки с приказки за децата от домовете в района, съобщава БНР.

Много е важно тези деца да знаят, че имат и друг избор, чрез приказките да се научат да мечтаят и да постигат мечтите си, смята Йоана Иванова.

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов избра да прочете пред децата приказката за мързеливата невеста с поуката от нея, че "който не работи, не трябва да яде".

В повечето случаи когато идват дарители и посетители в домовете, те си мислят, че децата имат нужда от храна, от дрехи. Всъщност те имат нужда от внимание. Имат нужда от това някой да ги сложи в скута си и да им прочете някоя поучителна книжка, обясни той.

Според Каменов, заради липсата на индивидуална грижа засега оценката за състоянието на социалните домове за деца у нас е незадоволителна.