Като привърженик на фундаменталния анализ и инвеститор в подценени акции, бих искал да споделя част от книгите, които смятам, че представляват задължително четиво както за начинаещите, така и за напредналите инвеститори. Списъкът е съкратен до 10 броя. Той може да бъде много по-голям. Нямам претенции да съм изчел всички книги по въпроса. Това не е класация на най-добрите инвестиционни книги, нито набор от минимално изискуемо четиво. Това е един начален списък, който смятам, че покрива едни от най-важните теми пред инвеститорите, търсещи подценени акции.

-      Berkshire Hathaway Letters to Shareholders - ако мога да поставя една книга на първо място с претенцията да бъде задължително четиво както за инвеститори, така и за студенти, то това са годишните писма до акционерите, писани от Уорън Бъфет от 1965 г. до днес. Наборът от писма може да замести всеки един учебник както по инвестиции, така и по мениджмънт, и застраховане. Част от привържениците на Бъфет твърдят, че изучаването на писмата до акционерите има по-голяма стойност дори от завършването на MBA програма. Аз лесно мога да се съглася с тях.

-      Reminiscences of a Stock Operator - настолната книга на редица портфолио мениджъри, разказваща подвизите на легендарния инвеститор Джеси Ливермор от началото на 20 век. Книгата лесно преодолява предразсъдъците, че днес всичко е различно.

-      Liar's Poker - бестесълърът на Майкъл Луис притежава основно качество да надникне зад вратите на инвестиционните банки и да покаже, че не всичко което се представя по един начин, в действителност е такова.

-      You Can Be a Stock Market Genius - зад това на пръв поглед непретенциозно, дори блудкаво заглавие, стои една от най-добре и забавно написаните книги по инвестиции на Джоел Грийнблат. Редица хедж фонд мениджъри в САЩ признават, че това е книгата, насочила тяхната кариера.

-      Common Stock and Uncommon Profits - това е една класическа книга, която е предназначена основно за начинаещите инвеститори, която спокойно може да бъде препрочитана след време. Уорън Бъфет е голям привърженик на Филип Фишер.

-      Beating the street върви в ръка за ръка с другия бестселър на Питър Линч - One up on Wall Street. Бившият портфолио мениджър на Фиделити споделя своите възгледи и основни принципи в инвестирането. Семплият език, с който си служи, както и многобройните примери правят четенето доста достъпно за начинаещите инвеститори.

-      Margin of Safety - класиката на Сет Кларман е с ограничен тираж и отдавна изчерпана. Тя е задължително четиво за всеки инвеститор в акции.

-      The Five Rules for Successful Stock Investing - отново книга за начинаещи инвеститори в акции. Макар и с тривиално заглавие, книгата представлява добър наръчник при вземане на инвестиционни решения.

-      Contrarian Investment Strategies - книгата на Д. Дреман е интересно вдъхновение за инвеститорите, търсещи подценени акции, а не т. нар. „модерни" компании.

-      The Most Important Thing - инвеститорът Хауърд Маркс споделя своите знания и опит относно най-важните неща при инвестиране в акции.

Този списък лесно може да бъде разширен, но това оставям на Вас - читателите.