Гласуване в Евосъюза даде зелена светлина на Европейската комисия за налагане на забрана на пестицидите, свързани според научните изследвания със случаите на масово измиране на пчели.

Ключова комисия в ЕС откри пътя за въвеждане двугодишен мораториум върху три пестицида. Забраната се очаква да влезе в сила в края на тази година, сподели дипломат пред АФП.

Държавите, които се противопоставят на забраната, включително Великобритания и Унгария, не успяха да съберат достатъчно подкрепа, за да блокират забраната.

15 страни, включително България и Франция, гласуваха в полза на забраната.

Германия, която в предишния вот се въздържа и която е под остър натиск от фармацевтични фирми и земеделски производители да се противопостави на предложението, също гласува „за".

Пчелите представляват 80 процента от опрашването на растенията от насекоми, което е жизненоважно за световното производство на храни. Без тях, много култури няма да бъдат в състояние да дадат плод или ще трябва да се опрашват на ръка.

Производителите на пестициди - "Байер" от Германия и "Сидежента" от Швейцария, които са топ играчи на световния пазар, отхвърлят твърденията, че техните продукти са в основата на масовото измиране пчелните през есента и твърдят, че проучванията, предложили забраната, се основават на недостатъчни познания.

При предишното гласуване в ЕС 14 държави са били категорично за забраната. България е гласувала „въздържал се" и нашият глас е бил решаващ, смятат пчеларите, които излязоха на протест миналия понеделник пред Министерски съвет в защита на пчелите.
По думите им пчелите умират и се разболяват от използването на пестициди в земеделието ни, като по последни данни 64% от причините за смъртността на пчелите са именно пестицидите.

При протестиращите излезе и служебният премиер Марин Райков, който ги подкрепи в исканията им за забрана на опасните пестициди.