Еврогрупата очаква нови предложения от Гърция, се казва в съобщение на финансовите министри на страните от еврозоната, цитирано от „Гардиън".

По-рано стана ясно, че финансовите министри от валутния съюз ще проведат заседание във вторник преди извънредна среща на лидерите на държавите от еврозоната.

Еврогрупата ще дискутира ситуацията около референдума в Гърция, който беше проведен в неделя. Министрите очакват нови предложения от гръцките власти, подчертава се в съобщението.

Повече от 60% от гърците отхвърлиха предложенията на кредиторите, което е нов удар за еврозоната, тъй като Гърция има по-голяма вероятност да напусне паричния съюз.

Междувременно икономическият министър на Гърция Йоргос Статакис заяви, че гръцките банки могат да оцелеят до петък.

Банките ще продължат да позволяват теглене по 60 евро на ден от човек до петък, ако ЕЦБ продължава да блокира спешната помощ, изтъкна той.

Според гръцки представители страната има 48 часа, за да остане в еврозоната.

Не са налице условия за разговори с Гърция, заяви говорителят на германското правителство Щефан Зайберт на брифинг.

Бъдещото зависи от новите гръцки предложения, каза той и добави, че Гърция е част от еврозоната и правителството трябва да действа, за да увери, че иска да остане във валутния съюз.

Орязването на дълга за Гърция не в дневния ни ред, подчерта Зайберт.

Междувременно Кристиян Ноайе от управителния съвет на Европейската централна банка заяви, че гръцкият дълг не може да бъде преструктуриран.