Официалните изказвания в последните дни от страна на Вашингтон за готовност въоръжените сили на САЩ да се „намесят" в сирийския конфликт предизвикват голяма тревога в Москва. Това е заявил руският външен министър Сергей Лавров в телефонен разговор с Държавния секретар на САЩ Джон Кери, предаде ИТАР-ТАСС.

Впечатлението е такова, че определени кръгове активно призовават за военна интервенция, като се „заобикаля ООН" и открито се опитват да зачеркнат руско-американските усилия през последния месец за свикването на международна конференция за мирно урегулиране на кризата, изтъкнал той.

Особено недоумение предизвикват изказванията на отделни представители на администрацията на САЩ за „доказаността" на участието на правителството на Сирия в инцидента от миналата седмица в Източна Гута с предполагаемо използване на химическо оръжие", подчертал руският министър.

Руската страна призова САЩ да се въздържат от силов натиск върху Дамаск, да не се поддават на провокации и да се стремят да съдействат за създаването на нормални условия за това намиращата се в Сирия мисия от експерти на ООН да има възможност да проведе щателно, обективно и безпристрастно разследване на тази места, допълва се още.

Това придобива особена актуалност в светлината на умножаващите се свидетелства, че инцидентът в Източна Гута е резултат от инсценировка на непримиримата опозиция с цел да обвини за него правителството в Дамаск, подчертаха от руското външнополитическо ведомство.

Кери от своя страна обеща внимателно да разучи аргументите на руската страна.

Лавров подчертал пред Кери, че крайно опасни последствия могат да възникнат от нова въоръжена интервенция за целия Близък Изток и Северна Африка, където държави като Ирак и Либия все още са под влияние на дестабилизиращ процес.