В ремонтираната сграда на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" няма и следи от азбест, съобщиха от на Министерството на културата.

Информацията е в отговор на журналистически и на родителски въпроси дали е установено наличие на азбестови влакна в стени и помещения на сградата на гимназията, която бе преместена в столичния кв. "Модерно предградие". Резултатите от извършените изследвания и анализ на прахови проби е видно, че:  "В ремонтираната с европейско финансиране училищна сграда, няма каквито и да е следи от азбест".

Анализите на прахови проби от въздуха в помещенията са направени от експерти в специализираната дирекция „Аналитични лабораторни дейности" на Национален център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/.

В момента  преподавателският колектив и ръководството на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" (НГДЕК) подготвят предстоящото поетапно възобновяване на учебния процес в обновената с европейски средства сграда на училището. Със съдействието на Столична община сградата на бившето 13-то основно училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" № 63 до Женския пазар ще се запази като филиал на Класическата гимназия.

Както вече бе съобщено, в него ще се провежда профилираното обучение на учениците от 11-ти и 12-ти клас на НГДЕК, а целта е да се използва пълноценно и капацитетът на преподавателите от СУ „Св. Климент Охридски" и от БАН. Филиалът на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" дава възможност в перспектива да се пристъпи и към въвеждане на по-ранен прием на ученици в престижното учебно заведение, с оглед на засиления интерес към класическото хуманитарно образование.

Резултатите от измерванията и заключенията на експертите от Национален център по обществено здраве и анализи са публикувани и на сайта на Министерството на културата - http://mc.government.bg.

Междувременно родители за пореден път призоваха Министерството на културата да не премества Класическата гимназия, съобщи БНР. Те твърдят, че с 2 млн.лв, които са отпуснати за ремонт, не са изпълнени обновяващите дейности - вътре в сградата има течове, а и доказателства за наличието на азбест, въпреки ясното отричане от Министерството на културата.

Недоволството идва и от това, че мястото е прекалено отдалечено от центъра на София и така достъпът до елитното училище става по-труден.

Родителите обжалват решението на културния министър Вежди Рашидов пред Върховния административен съд за преместването на гимназията, като са внесли и отворено писмо до ангажираните с казуса лица и институции.