Реформаторите подкрепят военния министър с декларация и призив за протест пред прозорците на президента по време на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

В декларацията на гражданския съвет на реформаторския блок в подкрепа на реформите в отбранителната сфера се казва, че: "Само за няколко месеца, ръководството на Министерството на отбраната започна радикални реформи във всички тези области.

Наред с това, успя да възстанови диалога и да възвърне доверието на евроатлантическите ни партньори от НАТО след тежката изолация при кабинета „Орешарски".

Заяви категорично скъсване с порочните практики от миналото за непрозрачно харчене на средства в системата на отбраната, назначи проверки по реализация на проектите по модернизация, ревизии в структурите и дружествата в системата на отбраната и поведе борба с корупцията на всички нива", пишат от Реформаторите.

Според тях, военният министър Ненчев се е погрижил за обезпечаване на социалните нужди на военнослужещите. Той подкрепил и ново поколение български офицери, обучени "по стандартите на евроатлантическите ни партньори".

Според гражданския съвет, "Решимостта и реформаторските действия на ръководството на Министерството на отбраната логично предизвика недоволство както на засегнатите представители на „обръчите от фирми", които години наред източват ресурсите на въоръжените ни сили, така и на свързаната с бившата ДС номенклатура, чиято цел е да задържи България в постсъветската сфера на влияние". Според тях основен момент в оказаната съпротива срещу военния министър е "непредадената част от архива от времето на комунистическия режим, криещ последните зловещи тайни на Държавна сигурност".

В декларацията се изразява надежда, че ще има повишаване на разходите за отбрана. "И по-специално за инвестиции в нови способности за ефективно развитие и интегриране на армията ни в структурата на силите на НАТО", пишат от Реформаторския блок в защита на министър Николай Ненчев.

Припомняме, преди ден председателят на комисията по отбрана в парламента о.р. ген. Михо Михов определи като самоубийство съкращенията във военното разузнаване и в Щаба на отбраната пред телевизия Bulgaria on Air.

„Виждам лош почерк в реформата на армията. Не приемам високата процентност на съкращения във Военното разузнаване и в Щаба на отбраната, като добър знак. Това е доза самоубийство! Министерството на отбраната съществува заради наличието на Българската армия! По-скоро трябва да се съсредоточим върху оценката на три ключови области в отбранителните способности, а именно: бойна ефективност, командване и управление, информационно осигуряване", каза Михов.

Бившият шеф на Генщаба каза: "Ясно се вижда, че боеспособността на Българската армия пада на критичния минимум".

Според о.р. ген Михов в числеността на армията има некомплект от около една бригада - 3885 души.

"Недопустимо е и ще бъде много срамно за 14-столетната ни държава - нейната 102-годишна авиация да не може да изпълнява съюзническите си задължения и да не може да охранява родното ни въздушно пространство!"

Според него, дори и РСК „МиГ" до ремонтира българските изтребители МиГ-29, ще е по-малко унижение от това да проучваме балтийския опит по отношение чужди изтребители да изпълняват „Air Policing" и да пазят небето ни, смята ген. Михов.