Мисълта, че Вселенският патриарх Вартоломей I поиска връщане на отнетите по време на войни църковни ценности от Северна Гърция, които са у нас, в замяна на мощите на цар Самуил витае в пространството.

Тази теза представи на пресконференция археологът проф. Николай Овчаров.

Той настоя да обърне внимание на претенцията на патриарх Вартоломей и предположи, че може би тя е свързана с връщането на костите на цар Самуил на българската държава.

Припомняме, минути след като бе удостоен с орден „Стара планина" от президента Росен Плевнелиев Вселенският патриарх Вартоломей I настоя България да върне отнетите по време на войни свещени богослужебни ценности от храмовете в Северна Гърция, които сега са в нашата страна.

Особено молим за светините от нашите Свети патриаршески и ставропадиални обители Света Богородица Икосифиниса в планината Пангей и Честният предтеча край Сяр и други, които за съжаление са били ограбени и не са в богослужебна употреба у естествените си правоимащи места, което безспорно е грях пред Бога и хората", поиска патриарх Вартоломей по време на официална церемония в президентството.

Говорим за едно наследство на българския народ, което е опазено после на българска земя", заяви по адрес на реликвите проф. Овчаров.

„Става дума за разузнавателни експедиции, които са правени по време на Балканската и Първата световна война. Някои от тези реликви идват от манастири от Северна Гърция. Трябва да знаем обаче, че това са били опасни времена, когато много манастири са били унищожени. Страшно е било", разказа още той и обясни, че когато българите се оттеглят, става ужасно, изгорени са много български села и стотици хиляди бежанци идват в България. „Те носят със себе си тези реликви", подчерта археологът.

Той обаче обърна внимание на самото искане на патриарх Вартоломей и предположи, че макар и да не е казал нищо за замяна, Вселенският патриарх е имал предвид връщането на църковните реликви да стане в замяна на мощите на цар Самуил.

Тези кости трябва да намерят своя покой и своето място. Тези кости трябва да бъдат извадени от мазетата на музеите и да бъдат погребани по християнски начин", заяви проф. Николай Овчаров.