Плащанията по спряната от Брюксел Оперативна програма "Околна среда" ще продължат със средства от бюджета, докато не бъде възстановено регулярното разплащане от Европейската комисия.

Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов във връзка със спрените от ЕК 930 млн. евро по оперативна програма „Околна среда".

На комисията тази седмица ще бъдат представени конкретни мерки и действия, които са по линия на справяне със ситуацията.

„Действаме по план." Така Чобанов отговори на въпрос за емисията държавен дълг от 360 млн. евро, които правителството очаква да събере от няколко германски банки. По думите на финансовия министър се очаква в началото на декември процедурата да бъде завършена.

Чобанов коментира и напускането от страна на КТ „Подкрепа" на Националния съвет за тристранно сътрудничество, което бе обявено в края на миналата седмица.
По думите на Чобанов още с началото на мандата правителството е декларирало намерения и е работило за възстановяване на социалния диалог в страната. „Към този момент се надяваме КТ „Подкрепа" да преосмисли решението си и да се върне там, където се води социалният диалог", заяви той.

Според финансовия министър протестът на КНСБ е тяхно законно право. Но е важно и мястото на  разговорите между отделните участници в тристранния съвет, с които да бъдат изгладени различията и да не се стига до национална стачка, допълни Чобанов.