Близо 40 недоволни граждани демонстративно запалиха сметките си от „Топлофикация" в метална кофа пред сградата на Столична община.

На фона на ироничните призиви „Да дойде сега да се стопли Фандъкова" демонстрантите обясниха, че това е акт на несъгласие с монопола на „Топлофикация" и изкуствено завишените сметки, които дружеството разпраща на потребителите.

Организаторът на протеста Янко Петров заяви, че не съществува друга страна в Европа, в която да има услуга, от която да не можеш да се откажеш.
Той поиска от името на всички недоволни граждани всеки софиянец да може да сключи индивидуален договор с топлофикационното дружество, както и наличието на индивидуален уред за измерване на индивидуално изразходваната топлоенергия, така че по всяко време човек да знае колко е реалната му консумация.

Петров допълни, че още от миналата година недоволните гражданите се опитват да осъществят диалог с институциите, като са се срещнали с министър Делян Добрев и с ръководителя на ДКЕВР Ангел Семерджиев, но по време на тези срещи отговорите им са били „неадекватни и незадоволителни".

„Топлофикация" брани интересите на олигарсите, които внасят природния газ у нас. Призовавам всички граждани да спрат да плащат преувеличените си сметки към „Топлофикация", защото така спираме да плащаме и заплатите на Борисов и Фандъкова, които бездействат", апелира Петров.

Той представи отворено писмо до председателя на Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите на Европейския парламент, което ще бъде изпратено утре. "Настоящото писмо цели да разкрие нарушаване на потребителските права на гражданите на Република България, извършвани от „Топлофикация - София" ЕАД", гласи уводът на текста.

Събралите се демонстранти категорично заявиха, че няма да спрат с опитите си да привлекат вниманието, както на управляващите, така и на обществеността върху проблемите с топлофикационните дружества.

Латинка Герогиева - съпругата на Чавдар Янев, който през месец декември миналата година обяви гладна стачка пред сградата на Висшия съдебен съвет разказа пред репортер на news.bg, че разполага със съдебно решение, според което в жилището й няма радиатори или други уреди на „Топлофикация". Въпреки това тя и съпругът й са получили сметки за над 4 хиляди лева - дълг към дружеството. Георгиева заяви, че е сезирала прокуратурата и се надява „Топлофикация" най-после да бъде подведена под отговорност „за да спре рекетът над българските граждани".