Проектът Grindhouse /"Бибрутално"/ в САЩ и Канада се разпространява като двоен на цената на един.

Той се състои от два пълнометражни филма - „Разходка смърт" /Death proof/ и „Планета страх" /Planet terror/, и фалшиви трейлъри, рекламиращи несъществуващи филми, прожектирани преди всяка от двете части.

В останалите части на света обаче двете половинки на Grindhouse ще бъдат показвани поотделно.

Рамо до рамо в проекта застават легендарните режисьори Куентин Тарантино /"Разходка смърт"/ и Робърт Родригес /"Планета страх"/. Те отдават почитта си на филмовия жанр, който ги е вдъхновил.

Името на филма - Grindhouse, идва от термина, който обозначава специализираните кина в САЩ, които прожектират така наречените exploitation филми, известни и с по-общия термин - B movies.

Еxploitation жанрове са: кунг фу, хорър, италиански хорър, sexploitation, blaxploitation, спагети уестърни - особено популярни през 70-те години.

В еxploitation филмите доминиращи теми са насилието, сексът и кръвта, като основната им идея е да шокират с големи количества и от трите.

В България първо идва филмът на Тарантино - „Бибрутално 1: Разходка смърт".

Основната фигура в лентата е Кърт Ръсел в ролята на Каскадьора Майк, който е напълно напълно психясал маниак.

В крайпътен бар Майк убеждава девойка да я поразходи с колата си - пътуване, което той никога няма да забрави.

Когато свършва с нея, Майк се връща, за да поразходи и приятелките й, които вместо да внимават в пътя, се разсейват по най-различен начин.

По-късно хахото решава да си поиграе на котка и мишка с други мацки, но този път жертвите не се оказват толкова невинни...

Ако не сте фенове на стила на Тарантино, няма смисъл да се мъчите с новия му филм.

Ако обаче харесвате методите на прочутия режисьор, няма да останете разочаровани.

Премиерата на „Бибрутално 1: Разходка смърт" е на 8 юни.


Няколко любопитни подробности около лентата:

- В интервю за Newsweek Куентин Тарантино твърди, че идеята за Death proof дошла по време на разговор с приятел за закупуване на кола. Тарантино искал да купи Volvo, защото "не искам да умра в някоя катастрофа като онзи в "Криминале" (1994)".

В отговор приятелят му казал: "Ами, можеш да вземеш каквато и да е кола, и за $10,000 или $15,000, всеки каскадьорски екип ще ти я направи death-proof." Фразата "death proof" заседнала в главата на Тарантино.

- Мики Рурк, Силвестър Сталоун и Винг Реймс били останалите актьори, обсъждани за ролята на "Каскадьора Майк" преди избора на Кърт Ръсел.

- Всички каскади в „Death Proof" са направени без никаква компютърна намеса.

- И двамата режисьори са „състарили" леко филмите, с добавяне на драскотини и прах, за да стимулират усещането за истинско Grindhouse преживяване (в надписите е включен "Film Damage Compositor").

- Тарантино е убеден, че е заснел едно от най-добрите преследвания в историята на киното.