Руският концерн "Газпром" съкрати с една четвърт доставките си за Украйна.

Тази мярка няма да засегне клиентите на "Газпром" в Европейския съюз, е уточнил говорител на компанията. 
От руската компания твърдят, че има несъбрани плащания в размер на 400 милиона долара от Украйна.

Съобщението за намаляването е получено в „Нафтогаз Украйна" с телеграма почти едновременно с намаляването, съобщава УНИАН.

В телеграмата се посочва съкращаване с 30% на износа. Междувременно бе съобщено, че „Нафтогаз Украйна" е получила втора телеграма, с която се съобщава за съкращаване с още 10% на доставките от страна на „Газпром".

От украинската компания са уточнили, че съкращаването няма да се отрази на потребителите в страната.

Припомняме, преди няколко дни премиерът Юлия Тимошенко обеща да изнася всеки ден информация за това на какъв натиск и шантаж е подложено правителството, за да бъдат уредени газовите отношения с Русия.

„Правителството, всички ресурси на страната и бюджета бяха подчинени на обслужването на тези корупционни схеми и модели", каза Тимошенко, но не посочи от страна на кои държавни или бизнес среди са оказва този натиск.

Освен това от руска страна днес е предадено новия проект за споразумение за развитието на газовата сфера. По информация на източници на УНИАН полученото е нова редакция и в момента украинските експерти изучават проектоспоразумението.

Очаква се делегация на „Нафтогаз Украина" до края на тази седмица да замине за Москва, където да се проведе поредния кръг от преговори.

Някои от параметрите бяха договорени на среща между президентите на двете страни Путин и Юшченко, на която се регулира последната криза.
След срещата между държавните глави бе съобщено, че Украйна е изплатила целия си дълг към руската компания.