"Важно е Еврозоната да бъде запазена такава, каквато е и Гърция да излезе от този порочен кръг, в който е". Тази позицията за гръцката драма изрази българският външен министър Даниел Митов в ефира на БНТ. Дипломат номер 1 е убеден, че когато се натрупат такива големи дългове, те трябва да се плащат. Той изтъкна, че много хора казват, че референдумът в Гърция  е избор между еврото и драхмата.

"За България връщането на драхмата едва ли е кой знае каква драма", каза Митов. Той допълни, че нашата икономика е подготвена за подобен сценарий. По-скоро драмата ще е в Гърция.

„За нас е важно да се запази целостта на еврозоната и Гърция да излезе от този тежък период на преговори и задължения", подчерта Митов. Трябва да стане ясно какви реформи ще се правят, за колко време, а според външния министър до референдума в Гърция няма да има яснота в тази посока.

Ако най-неблагоприятните сценарии се реализират, е ясно, че известно време Еврозоната ще има период на нестабилност и доверието в нея ще бъде разклатено, смята дипломат номер 1. Държавите в нея обаче били достатъчно мощни, за да могат да върнат доверието.

Българският външен министър изтъкна, че за страната ни е важно в южната ни съседката да има  стабилност и да надделее разума. Той отбеляза, че министър-председателят на всяка страна винаги носи отговорност за цялостната политика.

„Европа е тази , която ще реши как да изглежда енергийната  карта в бъдеще", заяви Митов, допълвайки, че никой друг не може да налага на 28-те държави проекти или каквото и да е, което да ни разделя вътрешно.

Относно темата за разполагането на американски танкове в страната ни, Митов заяви: "Създават се пропагандни истерии". Според него НАТО демонстрира готовност да защитава съюзниците си от всякакви потенциални рискове и заплахи.

Митов припомни, че през 2014 г. на среща на върха на НАТО в Уелс бяха взети решения - приет беше план за действие, който е отговор на кризата в Украйна и конфликта в Близкия изток.

България географски съединява двата конфликта, уточни външният ни министър. По думите му НАТО казва, че всички 28 държави сме готови да демонстрираме готовност да защитаваме съюзниците си по всяко време, ако се появи заплаха. "Рисковете обаче трябва да се оценяват добре и превантивно да се посрещат", смята външният министър.

Той отново повтори тезата, че пристигането на американска военна техника е с цел военни маневри. "Учения са се провеждали години наред.  Последните 4 години има над 200. 78 учения са планирани за тази година. Преди всяко учение си има съответна координационна процедура, през която се минава. Става въпрос за техника, която влиза у нас, провеждат се ученията и ще си тръгне", увери дипломат номер 1.

По темата за сигурността, Митов увери, че границите и летищата ни са охранявани много повече от известно време. "Не можем да обърнем гръб на хора, които бягат от ужаса на войната", напомни външният министър за все по-големия брой нелегални имигранти, които идват в страната ни.

От друга страна обаче той изтъкна, че трябва да отчитаме рисковете, които идват с тях и са създадени определени системи за наблюдение, което позволяват да идентифицираме потенциална опасност.