Ще работим и за отмяна на визите за български граждани стъпка по стъпка. Това заяви американският посланик у нас Джеймс Уорлик, който изнесе първата си публична лекция у нас.

Според него първата стъпка за по-свободен достъп на българите до Щатите е решението да се издават 10-годишни визи.

Уорлик изтъкна, че около 300 хиляди българи живеят в САЩ, а около 30 хиляди годишно получават визи.

По думите му Америка от своя страна също преоткрива България. Лично Джеймс Уорлик каза, че прави опити да научи български. Той заяви още, че САЩ подкрепят общата европейска отбрана.

По повод разполагането на американски противоракетен щит в Румъния и дали Америка планира да разположи такъв и на наша територия, той заяви: „Тази тема е на ранен етап."

България може да изиграе роля за разполагането на противоракетен щит, коментира Уорлик. Американският посланик подчерта, че това зависи от ролята и интересите на българското правителство.

По думите му България и САЩ работят много добре в Афганистан. Според него най-голямото предизвикателство за сигурността на ЕС и САЩ е именно Афганистан.

Американският посланик се спря и на енергийната тематика. Решенията, които България приема за енергийната сигурност, ще окажат влияние върху целия регион, смята той. По думите му САЩ са готови да подпомогнат България в нейната енергийна независимост.

Уорлик сподели първите си впечатления от страната ни - за малкото време, което прекарал у нас, станал свидетел на това, че българите не желаят да търпят корупцията и че съдебната система не защитава гражданите.

Американският посланик обаче е окуражен от стъпките, предприети от правителството, срещу престъпността.

За да подпомогне страната ни, Джеймс Уорлик организира през март специален семинар за борба с корупцията. Той отрече появилата се информация, че операция „Октопод" е реализирана с американско участие.

Няма американско участие. Това беше изцяло българска операция", категоричен бе той. По думите му операция „Октопод" показва колко способни са българските правоохранителни органи.

В своята първа публична реч той отдели внимание и на отношенията с Русия. По думите му и България, и САЩ искат силна Русия.

„САЩ няма да искат от българския народ да избира между Москва и Вашингтон", категоричен бе американският посланик у нас.