БСП иска актуализация на бюджета на МВР. Това съобщи Атанас Мерджанов, член на вътрешната комисия след среща с представители на протестиращите полицаи. За нас няма никакво съмнение, че откакто министър Бъчварова е министър на това министерство, толкова важно и отговорно за сигурността на страната, хаосът е тотален, подчерта той.

Проблемите в МВР идвали от лошото състояние в някои от дирекциите в силовото ведомство, както и заради хроничното недофинансиране. Не е изненада, че полицаите стачкуват, подчерта червеният депутат.

Социалистите са притеснени, че не е започнала административната реформа в МВР. Освен това от 1 април е пусната нова наредба, която преформулира извънредния труд - той става отпуск и полицаите не получават парична компенсация.

Според Атанас Мерджанов все още не е ясен дефицитът в бюджета на МВР. Оказва се също така, че СДВР нямали нито един собствен ксерокс - били под наем. Това е ужасяващо, смята социалистът.

БСП категорично не подкрепя пенсионната реформа, предложена от Ивайло Калфин. Левицата е склонна на компромис - отлагане на по-високата възраст за пенсиониране с 3 години.

Отново червените поискаха лично премиерът Бойко Борисов да поеме контрола върху МВР.

Заместник-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Илия Кузманов изтъкна, че полицаите настояват за оставката на пожарникар номер едно Николай Николов. Нещата са доста зле, коментира той. Оказва се, че Николов провеждал реформа в пожарната не по начина, по който това трябвало да се случи, според протестиращите. Освен това шефът на пожарната посочвал и кои лица трябва да се наказват. Нарушавали се и принципите на екипността.