Бившият украински президент Виктор Янукович ще даде пресконференция в Южна Русия, предаде „Асошиейтед прес". Това означава, че окончателно падат въпросителните относно неговото местонахождение.

За утре (28 февруари) в Ростов на Дон е планирана пресконференция на Янукович. За това съобщиха негови приближени, пише РИА „Новости". Брифингът е предвиден за 15 часа българско време. Точното място за провеждането й ще бъде обявено допълнително.

Припомняме, Върховната Рада на Украйна отстрани Янукович от поста му на президент и на негово място беше избран Александър Турчинов, който е и председател на Радата.

Преди да се укрие Янукович заяви, че остава законният държавен глава на страната.

Междувременно стана ясно, че Швейцария е взела принципното решение да замрази средствата на Виктор Янукович, които се намират на швейцарска територия. Така, ако в Швейцария има банкови сметки или активи на името на Янукович, достъпът до тях ще бъде забранен.

Международният валутен фонд (МВФ) пък е получил официална молба за помощ от новоизбраното днес правителство на Украйна, предаде АФП.

Директорът на МВФ Кристин Лагард заяви, че управляваната от нея институция е „готова да отговори" на молбата. В тази връзка Лагард възнамерява да изпрати мисия в Киев в следващите дни.

Новият премиер Арсений Яценюк обяви, че украинското правителство преминава на режим строги икономии на бюджетни средства.

Никакви държавни автомобили, никакви държавни привилегии и отличия. Никакви разходи на бюджетни средства за министри. Строга икономия на бюджетни средства”, заяви Яценюк.

Председателят на руската Държавна дума Сергей Наришкин смята, че смяната на властта в Украйна е неконституционна, предаде РИА Новости.

„Смятам, че всяка смяна на властта трябва да става в съответствие със закона и в рамките на конституцията, не само в Украйна, но и във всяка друга страна. Това, което се случи в Украйна не съответства на конституцията. Искрено предполагам, че предишната власт в Украйна може да бъде критикувана по много точки и по много начини се е дискредитирала", заяви Наришкин.