Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит оглави празничното богослужение по случай Възкресение Христово.

То започна в 23.30 часа в събота и се проведе в Катедралния храм "Св. Александър Невски" в София. Преди това архимандрит Дионисий внесе в храма Благодатния огън, който по-рано бе донесен от Йерусалим.

В словото си патриарх Неофит пожела:

В нашето неспокойно и сложно време, когато изглежда, че злото, враждата и грехът надделяват над доброто, мира, правдата и любовта, пожелавам на всички православни българи приелият страдания и кръстна смърт заради нашето спасение Господ да ни вразумява и вдъхновява в нашия живот.

Нека православнната вяра бъде за нас действена, животворяща сила, коята да обновява и освещава нашите душевни сили, както и цялото ни човешко естество. Чудото на Възкресението на Христос Спасителя да бъде за нас неизчерпаем източник на тази вяра, тя да ни укрепява в дни на изпитания и да ни вдъхновява в делата ни! Отправяме пасхално приветствие към всички наши духовни чеда и всички хора с добра воля с пожелание до всеки да достигне светлината на Христовото Възкресение! Божията благодат да ни утвърждава в любовта към Бога, светата Църква, Отечеството и към хората около нас. Животът ни да бъде нагледна проповед пред света за нашата вяра в истинността на Христовото Възкресение и вършейки добро според силите си да внасяме своя скромен, но значим принос за възцаряването на мира, правдата, единството и любовта в този изтерзан от страдания и безлюбие свят, допълва БНР.

Присъстваха президентът Росен Плевнелиев, премиерът Пламен Орешарски, бившият премиер Симеон Сакскобургготски и други. Стотици миряни се събраха във и около храма.

В 11 часа днес патриарх Неофит отслужи празнична света литургия Второ Възкресение в столичния митрополитски храм "Света Неделя". Той отправи пожелание да е светло в душата на българския народ, и в помислите, и в постъпките и с крепка вяра в Христовото Възкресение да живеем всички щастливо.

Главата на Българската православна църква бе посрещнат в храма с "На многая лета" и с празничното "Христос Воскресе". Той поздрави и руския народ пред камерата на журналисти от Русия с думите: "Нека бъдат честити със своята православна вяра и с нашето взаимно вярване в светото православие".

Часове по-рано с голямо закъснение у нас пристигна Благодатният огън, донесен от делегация на Българската православна църква. Огънят бе разнесен във всички български епархии. Във всички храмове в страната се отслужва празнична Света Литургия.

Благодатният огън, символизиращ неръкотворната светлина на Христовото възкресение, за която е говорил още апостол Петър, се запали в храма на Гроба Господен в Йерусалим, след молитвите на йерусалимския патриарх Теофил ІІІ и десетките хиляди поклонници. Това стана около 14:30 часа българско време. Няколко минути, след като православният патриарх се уедини за молитва в Кукувлията на храма, изнесе 33-те свещи, запаления по тайнствен начин от пламъка, който е избликнал от Гроба Господен. Патриарх Теофил III предаде огъня на събралите се, както и на всички духовници, които го отнесоха част от него в православните страни.

Целият християнски свят тази година празнува Възкресение Христово по едно и също време.

Възкресение Христово е най-голямото тайнство на християнската религия.

Според Евангелията, седмица преди да бъде разпнат, Исус влиза в Йерусалим като Месията, изпратен от Бог, за да спаси човечеството. От тогава този ден се празнува като Цветница.

Юдейските свещеници се противопоставят на „самопровъзгласилия се" Божи син и го обявяват за престъпник.

Няколко дни след влизането на Исус в Йерусалим, един от неговите апостоли- Юда Искариотски, го предава на римските власти срещу 30 сребърника.

Исус е осъден на смърт. Според тогавашните порядки, той е изминал пътя до връх Голгота, носейки кръста, на който е щял да бъде разпънат.

Тълпата, посрещнала го на Цветница с викове „Осанна" (Слава), сега се обърнала срещу него и крещяла „Разпни го".

Враговете на Исус слагат на главата му трънен венец, за да се подиграят с твърденията му, че той е цар на небесните владения.

В петък Христос умира в мъки на кръста и е погребан в пещера до Голгота. Римските власти затварят пещерата с огромна скала, за да попречат на христовите последователи да отнесат тялото и да го погребат според техните разбирания.

В неделя след Разпети петък, Дева Мария и Мария Магдалена отиват при пещерата, за да оставят цветя на гроба на Христос.

Те обаче намират пещерата празна и божи вестител им се явява, за да им съобщи, че Христос е възкръснал - неоспоримото доказателство, че той е Божият син.