Увеличаването на броя на мюсюлманите във Франция поставя проблем. Тази позиция изрази френският министър на вътрешните работи Клод Геан, цитиран от френски медии.

По този начин той защити инициирания от управляващата партия на президента Никола Саркози „Съюз за народно движение" дебат на тема ислям и светско общество.

Като част от него се обсъждат серия от предложения за гарантиране на принципите на закона, приет през 1905 г., чрез който се постави ясно разделение между църква и държава. През 1905 г. имаше съвсем малко мюсюлмани във Франция, днес те са между пет и десет милиона, посочи Геан.

Сред обсъжданите още теми е това как да бъдат организирани религиозни практики, така че да бъдат съвместими с правилата на светската република, каквато е Франция.

Въпросът е много важен, изтъкна още вътрешният министър, посочвайки че не са малко онези французи, които са на мнение, че религиозните практики нарушават правата на светското общество. Очевидно е, че молещите се по улиците шокират голям брой от техните съграждани, изтъкна още Геан.

Той добави, че следващата седмица се очаква правителството да обяви решения, свързани със започнатия  дебат в страната.