Лидерът на крайнодесния френски „Национален фронт" Марин льо Пен обвини Европейския съюз, че е станал авторитарен „култ, занимаващ се с промиване на мозъци и изнудване", съобщават световните информационни агенции.

Истинският въпрос е дали искаме да продължим да живеем в демокрации или искаме да се съгласим да живеем в това, което изглежда повече като култ", попита реторично прямата политичка по време на интервю за френска медия, добавяйки, че Брюксел оказвал „безпрецедентен натиск върху гърците".

Резултатът от гръцкия референдум предостави отговор на този въпрос, изтъкнала Марин льо Пен.

Тя е приветствала резултатите от референдума, определяйки ги като победа срещу „олигархията на Европейския съюз".

Припомняме, в неделя повече от 60% от гръцките избиратели изразиха своята подкрепа за правителството на Алексис Ципрас и отхвърлиха условията на спасителната програма, предложени от международните кредитори.

"Този вот „Не" е израз на свобода, на бунт срещу европейските "диктати" на тези, които искат да наложат единната валута на всяка цена, чрез най-нечовешки и контрапродуктивни строги икономии", подчертала Марин льо Пен.

Според лидера на "Националния фронт" гласуването с "Не" на гърците "трябва да проправи пътя за здравословен нов подход" към единната европейска валута, мерките за строги икономии и икономическото възстановяване. Тя подчертала, че слагането на край на еврозоната би било решителна стъпка за справянето с икономическите проблеми, разяждащи европейските народи.

„Европейските страни трябва да се възползват от това събитие, за да седнат на масата на преговорите, да направят равносметка на провала на еврото и строгите икономии и да организират разпускането на системата на единната валута, което е необходимо, за да се върнем към истински растеж, заетост и намаляване на дълга", посочи крайнодясната политичка.