Съдия Ивета Парпулова, която бе разпределена за докладчик по наказателното дело срещу подсъдимите, обвинени в проповядване на омраза на религиозна основа и пропагандиране на радикален ислям, си направи отвод от разглеждането на делото.

В Окръжния съд в Пазарджик е направено повторно разпределение на делото и новият докладчик е съдия Кристина Пунтева.

Мотивите на съдия Парпулова за отвода са, че не би желала да възникне съмнение в обществото, че подсъдимият Ахмед Муса Ахмед няма да получи правосъдие от независим и безпристрастен съд, тъй като съпругът й е нает за адвокат на обвиняемия.

Припомняме, миналата седмица в Пазарджишкия окръжен съд е внесен втори обвинителен акт срещу по подозрение за проповядване на омраза на религиозна основа и пропаганда на война. Този процес ще се гледа срещу 14 души, които са  обвинени в проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната  организация "Ислямска държава".

Сред обвинените е и Ахмед Муса Ахмед,  срещу когото има  повдигнато и друго обвинение - за ръководене на престъпна група и за проповядване на война. Ахмед Муса има и ефективна присъда по делото на имамите, която бе увеличена на две години.