Положението за бежанците от Ирак е изключително тежко. За последните 3 дни имаме над 500 хиляди бежанци, които са напуснали град Мосул и околностите му. Около 300 хиляди от тях са от кюрдските райони на Ирак. Това обяви специалният представител на генералния секретар на ООН в Ирак и бивш външен министър у нас Николай Младенов, цитиран от БНР.

По думите му, голяма част от проблемите идват от това, че организацията „Ислямска държава в Ирак и Леванта", която е свързана с „Ал Кайда", има много добро финансиране, много добре обучени хора и много добре екипирани мобилни групи.

Бившият ни първи дипломат обясни, че ООН отдавна е наложила санкции и има резолюции на ООН, които задължават държавите-членки да не оказват финансова помощ или друга подкрепа на тази организация. Освен това заплахата е за целия регион, предупреди Младенов. По мнението му това е нов етап в разрастването на битката с терористичните ислямистки организации, в който е трудно една държава да се справи самостоятелно. Има нужда от сътрудничество, защото никой не е имунизиран от тази сериозна заплаха, посочи още той.

Николай Младенов каза още, че ситуацията около Багдад е консолидирана и под контрола на правителствените сили. По думите му, големи части от държавата обаче вече са превзети от силите на ислямистите. „В южната част на страната тече мобилизация, за да могат да се попълнят частите на иракските въоръжени сили, които се разпаднаха в последните няколко дни под натиска на ислямиската вълна, която завзе първоначално град Мосул", обясни още Младенов.

От своя страна сирийският журналист Мустафа Каркути заяви, че случващото се в Ирак е много опасно. Това беше нещо, което не очакваха нито регионалните сили, нито международните сили, особено САЩ, каза той.

Според френския специалист по Близък Изток Ален Шуе групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта" е създадена от Саудитските тайни служби, а след това е препродадена на катарското разузнаване.

„Днес обаче тези групировки все повече биват изоставени от своите спонсори в заливните монархии. Следователно джихидистите бяха принудени да си търсят сами прехраната. Така „Ислямска държава в Ирак и Леванта" реши да поеме контрола над определен брой петролни кладенци и по този начин да печели от приходите", обясни той.