Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас е възложил на лидера на радикалното ислямистко движение Хамас - Исмаил Хания да състави коалиционен кабинет, предаде АФП.

Това е пробив в позицията на управляващото движение, което отказваше да дели властта, въпреки близо едногодишната финансова изолация, която беше наложена след последните парламентарни избори.

Неговото раждане беше договорена на приключилите в Мека преговори между двете движения, които в последните месеци водеха ожесточена битка за надмощие.

По неофициално информация ключовите министерства на финансите, външните работи и отбраната ще бъдат поети от независими експерти-професионалисти.

 

Експерти очакват седем кресла да са за "Хамас", а шест - за "Фатах". Пропрезидентската партия ще има и вицепремиер.

Фракциите се надяват да заздравят крехкото примирие в Ивицата Газа и да се договорят за програмата на правителството на националното единство.

При преговорите преди това не бе постигнато единодушие относно това дали новото правителство трябва официално да признае Израел, отбелязва Би Би Си.

Непризнаването на еврейската държава и нейното унищожение е основен постулат в програма на движението. В същото време международната общност настоява Хамас да признае правото на съществуване на Израел, за да вдигне наложената финансова изолация на страната.