Премиерът: Престъпността застрашава криминалния свят, а не гражданите•
Б. Бонев: МВР изпусна нещата от контрол•

огледа, сн.Дневник Снощи при престрелка в района на на блок 123 в кв. Надежда е убит 29-годишният Николай Христов – Данкина, съобщиха от пресслужбата на МВР.

Сигналът за стрелбата е подаден в дежурната част на СДВР около 20.25 часа.
Неизвестни открили огън по Николай Христов-Данкина, който живеел на същия адрес. Той е намерен мъртъв до съседния блок.
Според съдебния лекар смъртта е настъпила от изстрели в гърба и главата.

По информация на СДВР Николай Христов е криминално проявен, извършил е множество обири, кражби на автомобили и се е занимавал с търговия на наркотици. Той е един от бандата на известния автокрадец Ганеца, който през 1999 година беше застрелян от полицията.
По информация на Нова телевизия, Николай Христов–Данкина е бил близък с Евгений Стефанов – Женята, който също скоро бе убит.
Агенция “Фокус” допълва, че Николай Христов е наричан още "либеро" поради това, че е работил самостоятелно.
По-рано са били правени опити да бъде взривяван.
Въпреки това първоначалните версии, по които полицията работи, изключват вероятността убийството на Данкина да е свързано с водещата се в София нарковойна.

При огледа на място са открити 24 броя 9-милиметрови гилзи и други веществени доказателства. Същият вид гилзи бяха открити и при убийството на Женята.

УБИЙСТВОТО
Според свидетели към 20.30 часа в кв. “Надежда” 1 в блок 122, вход Б група мъже са нападнали Христов. Последвал е ръкопашен бой, кратка гонитба и автоматичен откос на “Калашников” в близката градинка зад блок 123.
Очевидците разказват още, че трупът му е открит от неговата съпруга, като половин час преди убийството е разговарял с нея, за да й каже, че се прибира.

Генерал Васил Василев съобщи пред Дарик радио, че се издирват в Ловеч заподозрени за снощния разстрел. Той уточни, че засега няма задържани и се води разследване.
В същото време тази сутрин до моста на Бакърена фабрика в столицата е намерен захвърлен автомат с неустановена марка. Оръжието е предадено за експертиза.