Очевидно ГЕРБ са се подали на натиск, вероятно външен, за спирането на АЕЦ „Белене". Така Сергей Станишев си обяснява завоя на управляващите по темата „Белене".

Нищо не се е променило в сравнение с преди една година, когато Бойко Борисов пламенно защитаваше Белене", подчерта Станишев. Никакво разумно обяснение не беше представено за сегашния завой на управляващите, дори не представят анализа на HCBS, които бяха наети с тази цел, каза още Станишев.

Той добави, че доколкото знае, в доклада на HCBS става дума за това, че при три от четири възможни сценария централата е печеливша и икономически обоснована. Само при четвъртия е под въпрос и то при условия, които едва ли са реализуеми.

Лидерът на БСП е категоричен, че партията ще инициира референдум. Той подчерта, че сегашният парламент не представлява позицията на мнозинството българи за българската атомна енергетика и съобщи, че във вторник ще бъде обсъдена формулировката на въпроса за референдума.

Вероятно той ще бъде „Искат ли българите стара българска атомна централа".

Както безотговорно, без допитване до българските граждани, беше взето решението за съдбата на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй", така беше взето решението и за „Белене", изтъкна Станишев и подчерта че сега става дума за опазване на последния високотехнологичен индустриален отрасъл в България.

Той припомни казаното от премиера преди година, че 2017-2019 трябва да се закрият 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй" и повдигна въпроса за цената на тока. Цената от ТЕЦ, соларните и вятърните източници е в пъти по-висока, отбеляза Станишев и предупреди, че бремето ще падне върху хората и за рисковете за икономиката и бюджета.

Помолен да обясни защо при неговото управление беше забавен проектът, Станишев заяви категорично, че не е бавен и посочи, че споразумението беше подписано през 2006 година.

„Беше осигурен международен инвеститор - една от гигантските германски корпорации именно в областта на енергетиката RWE.

"ГЕРБ ги изгониха. Ноември 2009 г. напуснаха. Ноември 2009 г. след изборите", добави Станишев и добави, че ГЕРБ са изгонили и БНП Париба, спечелила конкурса 2008 г. за финансиране на целия проект.

Помолен да коментира дали е оздравяващо, или по-скоро тревожно очертаните вчера на пленума на партията демаркационни линии между неговия лагер и този на Георги Първанов, Станишев заяви, че важното е партията на конгреса да начертае ясна политическа линия и да представи ясна алтернатива.

Той поясни, че има предвид широка демократична платформа за промяна в България, която отстоява функциониращи държавни институции под контрол на гражданите и която гарантира честни демократични избори.

Станишев подчерта още, че линията на БСП трябва да извежда напред няколко ключови приоритета в икономиката - земеделие, енергетика, високи технологии, както и да начертава държавните ангажименти към ключови сектори - образованието и здравеопазването.

Ако начертаем такава ясна алтернатива и си решим вътрешните задачи, дееспособност на БСП ще бъде възприета като реална алтернатива на ГЕРБ", каза Станишев и добави, че това е мисия, иначе държавата е обречена на още дълги години блато, разпад на държавността и социален упадък.

Станишев изказа тази позиция и пред четвъртата национална конференция на обединението на жените-социалистки в БСП. Той изтъкна 120- годишната история на партията, нейната дееспособност и подчерта, че БСП трябва да излезе от конгреса стабилна и консолидирана.

Има място за всеки, който иска да се бори с политиката на ГЕРБ, която ни се натрапва и съсипва държавата, подчерта Станишев и добави, че няма кой друг да се противопостави на разсипването на страната.

Ако допуснем още четири години управление на ГЕРБ нещата ще станат необратими, предупреди той.