Шефът на външната политика на ЕС Катрин Аштън заяви, че Съюзът може да приеме нови санкции срещу тези, които са замесени в дестабилизирането на Украйна, съобщава „Уолстрийт джърнъл".

Преди срещата на външните министри на ЕС днес Аштън каза, че Съюзът има „редица възможности как" да продължи със санкциите напред.

По думите й топ приоритет на ЕС е да се върнат на роднините телата на загиналите при инцидента със самолета в Източна Украйна. Тя подчерта, че Брюксел ще подкрепи Холандия, която изгуби 193 души при катастрофата.

Аштън потвърди, че министрите ще обсъдят по-мащабна правна рамка за налагане на санкции на Русия и сепаратистите, за да се позволи прибавяне на нови имена и компании в черния списък.

Не е ясно дали външните министри ще одобрят списък с нови санкционирани.

До сега Брюксел замрази активи и наложи забрана за пътуване в Съюза на руски и украински длъжностни лица. Към момента ЕС избягва налагане на секторни санкции.

Аштън каза, че Съюзът ще продължи да изпраща послание на Русия, че трябва да направи повече за озаптяване на сепаратистите.

Това е неприемлива ситуация", каза тя.

Латвийският външен министър Линас Линкевичус обвини „терористи, подпомагани от Москва" за свалянето на самолета. Дипломатът изрази надежда днес да бъдат одобрени нови санкции срещу Москва. Той призова и за оръжейно ембарго.

По-късно официални лица от ЕС заявиха пред Ройтерс, че е малко вероятно външните министри да наложат нови санкции, след като всяко решениe за прехвърляне към „Фаза три" - икономически санкции, изисква среща на евролидерите. Следващата среща на лидерите на Европейския съюз е на 30 август, въпреки че могат да проведат среща по-рано, ако има съгласие.

Американски и европейски официални обявиха, че има все повече доказателства, че самолетът е бил свален от проруски сепаратисти. На борда на самолета имаше 298 души.

Късно вчера Съветът за сигурност на ООН единодушно прокара резолюция, осъждаща свалянето на самолета. Съветът поиска пълен достъп до мястото на катастрофата за международните разследващи.

В същото време сепартистите предадоха записите от черните кутии на официални лица на Малайзия.

Австралийският премиер Тони Абът заяви, че доказателства на мястото на катастрофата са подправени "в промишлен мащаб" като част от привидно прикритие.