Около 1 000 души се събраха пред НДК, за да почетат паметта на ген. Луков чрез традиционния Луков марш. Дори минусовите температури не отказаха привържениците му от проявата.

Полицейското присъствие в района бе засилено. Ангажирана бе и жандармерията, която трябва да се погрижи за мирното провеждане на шествието.

Част от привържениците на ген. Луков развяваха българския флаг, както и черни знамена. Те бяха издигнали и транспаранти с лика на генерала и образа на Васил Левски.

Други развяваха зелен флаг, в средата на който бе изобразен лъв, над който се четеше „Свобода или смърт". Някои участници в шествието бяха облечени с военни палта и носят венци. Непосредствено преди тръгване бяха запалени и факли.

Инициатори на проявата са БНС, чиито представители са сложили лента с националния трибагреник на ръцете си.

Шестващите скандираха „За България свобода или смърт!", „За всички комунисти смърт, България поема по национален път!", „Христо Луков - генерал!", "И преди, и сега Македония е българска!".

Сред тях бе Йоло Денев, който призоваваше Тангра.

Шестващите пееха  националния химн.

Традиционно, шествието минава по столичните улици, спира пред Паметника на незнайния воин и свършва до дома на Христо Луков, където на 13 февруари 1943 година е застрелян от член на комунистическа бойна група.

Навсякъде по маршрута си полицейски коли придружаваха шестващите.

Шествието предизвика интереса на жители на София, някои от които излизаха от прозорците от кооперациите по трасето му, за да наблюдават ставащото, а други заснемаха проявата с мобилните си телефони.

Други обаче негодуваха от затрудненията в градския транспорт, причинени от Луков марш.

Ваня Христова живее в квартал Хаджи Димитър и близо половин чакаше тролей номер 2 пред министерство на спорта на булевард „Васил Левски".

Имам две деца - на 15 и 13 години и искам да се прибера при тях, заяви пред news.bg тя.

Хубаво е, че младите хора имат своите идеали и герои, но нека се замислим, че заради почитта, която им оказват с това шествие, пречат на хората, които цял ден са били на работа и искат да се приберат по домовете си. Със сигурност тези млади хора могат да бъдат по-полезни на държавата с работа, отколкото с шествие, коментира майката.

Пред къщата на генерала участниците в марша почетоха паметта му на колене с минута мълчание, като призоваха и служителите на реда да последват примера им.

Припомняме, провеждането на шествието се случва на фона на многото критики срещу него. Против Луков марш се обявиха от Европейската мрежа срещу расизма, организацията ХоРа, младежката организация на БСП в град София и други.

Като командир на батарея и артилерийско отделение Христо Луков участва в Балканската и Първата световна война, проявявайки присъщите за български офицер храброст и военни умения.

За периода 1935 - 1938 година ген. Луков е министър на войната в правителството на Георги Кьосеиванов. Преди официалното включване на България на страната на Хитлеристка Германия, Луков прави опити да организира военен преврат и евентуална военна диктатура, с помощта на Гестапо.

Когато България накрая официално застава на страната на Нацистка Германия, Луков смята, че законодателството в България не е достатъчно антисемитско и се бори за закони, по-близки до тези на Хитлер.

От 1942 г. е ръководител на Съюза на българските национални легиони (СБНЛ). Историци определят СБНЛ като първата организация, имаща вече изцяло оформен фашистки характер и възприела фашистки и нацистки идеи.