За атентата в редакцията на френското сатирично списание "Шарли ебдо" трябва да се търси първоизточникът. Тази позиция изрази журналистът Елена Йончева, която заедно с колегата си Тони Николов коментира ситуацията след кървавия акт в сърцето на Париж.

В студиото бе коментирано интервю със съсед на единия атентатор, което прави профил на по-малкия от братята. Оказва се, че той е бил много социален, изключително учтив и никой не е подозирал, че той е човек с крайни радикални възгледи. Такова е и наблюдението на други негови съседи, както и на адвоката му, който го е защитавал през 2008 г., когато е осъден на 3 години за участие в мрежа, която изпращала джихадисти в Ирак и Сирия.

"Тероризмът, който наблюдаваме,  не може да бъде преборен с оръжие", е категоричната позиция на Елена Йончева.

Според нея е по-важно да се търси причината, мотивирала тези момчета, които всъщност са израснали във Франция. Самият начин на извършване на тези атентати е изключително примитивен, по думите й, поради което не могат да бъдат преборени с високи технологии и разузнаване.  Ако преди 2 години само 50 души са отишли и са се върнали от Близкия изток, от Сирия във Франция, в момента техният брой е нараснал на 1000, по информация на френското разузнаване. По думите на Йончева, те представляват потенциална опасност.

В случая с френското списание "Шарли ебдо" по-скоро е любопитно да се разсъждава дали става дума за самомотивирали се джихадисти, или те са част от някаква групировка.

Самата Йончева мотивира мнението си, че те са част от група. На първо място тя изтъкна, че първо това е организирано нападение.
Тя напомни, че срещу изданието е имало и други подобни прояви - през 2011 г. е имало опит за подпалване на редакцията. Главният редактор е бил осъден от „Ал Кайда" на смърт през 2008 г., така че това не е неочаквано нападение.

Целта на този терористичен акт, по думите й, е да се радикализира френското общество, а по този начин повече джихадисти ще се мотивират да се включат.
Йончева открои дебата, който се оформя в ислямското общество след атентата - а именно за основите на исляма.

Междувременно тя засегна и темата за ИДИЛ, с която организация най-вероятно са били свързани двамата братя или поне един от тях. Начина, по който стрелят и действат, говори за конкретни умения и практика, смята журналистът.

От друга страна, Йончева не подмина и заканата от преди няколко месеца на Ислямска държава, че ще нанесе удар по Европа. Нейната прогноза е, че атентатите ще продължават, заради това и "трябва да говорим за първоизточника".

Според Тони Николов след кървавия 7 януари е настъпил "миг на солидарност".
"Шарли ебдо" се превърна в знак за това свободата на словото да съществува.
Издания като "Гардиън" заделят средства и френското сатирично списание продължава да излиза в тираж от 1 млн.

Тони Николов разказа, че по време на студентските си години е живял в същия квартал в Париж, където са живели и атентаторите, и познава тези младежки субгрупи, занимаващи се с дребни кражби на пазара, наркотици и сбивания. "Много лесно е да се внуши на едни хора, че обществото ги възприема като втора ръка, че са слабо интегрирани", коментира журналистът.