Гърция официално беше обявена в неплатежоспособност, но обявлението няма да има непосредствени последици. Това се посочва в изявление на Фонда за стабилност на еврозоната, съобщава „Франс прес".

Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС) обяви, че Гърция е в дефолт, но добави, че е решил да не изисква незабавно погасяване на кредитите от страна на Гърция, но и няма да се откаже от правото си на действие.

1 млрд. евро - целият ресурс на гръцките банки до понеделник
Още...

ЕФФС, който подпомага страните от еврозоната, когато изпаднат в затруднение, управлява дълга, дължим от Гърция на правителствата от еврозоната и държи около 160 млрд. долара от гръцките заеми.

Шефът на ЕФФС Клаус Реглинг заяви, че фондът е най-големият кредитор на Гърция.

Изпадането в неплатежоспособност е повод за дълбока загриженост", допълнил той в навечерието на насрочения за неделя референдум в Гърция относно спасителната програма.

„Това нарушава ангажимента, поет от Гърция да спазва своите финансови задължения към всички свои кредитори, и отваря вратата за сериозни последствия за гръцката икономика и гръцкия народ", подчертал още Реглинг.

„ЕФФС ще се координира тясно със страните членки на еврозоната, Европейската комисия и МВФ за бъдещите си действия", се посочва в изявлението на ЕФФС.

Гърция има общо 240 млрд. евро дълг.

От своя страна председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум коментира, че е напълно невярно твърдението на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис, че страната му е близо до постигане на споразумение с кредиторите.

Р. Плевнелиев:
Подготвени сме какво и да се случи в Гърция
Още...

Шефът на Еврогрупата допълни, че трудните фискални мерки са неизбежни.

"Всеки политик, който твърди, че ако победи "не"-то, няма да бъдат необходими такива мерки, прави народа си на глупак", категоричен беше Дейселблум.

Междувременно гръцкият премиер Алексис Ципрас призова избирателите да отхвърлят „изнудването", когато гласуват на референдума за спасителната програма, предложена от международните кредитори.

В кратко телевизионно обръщение Ципрас настоял, че членството на Гърция в ЕС не е заложено на карта и призовал гласоподавателите да отхвърлят „сирените, всяващи паника".

"Призовавам ви да кажете „не" на ултиматумите, изнудването и кампанията на всяване на страх", подчертал Ципрас.

Атонски монаси зоват гърците да гласуват с: "Не" на референдума. Още...

Ще кажем да или не на бавната смърт на обществото?", запитал риторично Ципрас.

Но той настоял, че резултатът от референдума ще бъде приет, какъвто и да е той. „Каквото и да изберем... Идва понеделник и ние всички сме заедно".

Ципрас заявил още, че международните кредитори трябва да опростят 30% от дълговете на страната, а за останалата част да й дадат 20-годишен гратисен период, като само това би направило дълга жизнеспособен.

Задълженията на Атина в момента се равняват на 180% от брутния й вътрешен продукт.