Част от кабинета дойде в НС за гласуване на оставката на правителството на Бойко Борисов. Премиерът в оставка не дойде в зала. При изключително засилен медиен интерес се гледаше днешното пленарно заседание.

Междувременно пред сградата на парламента в подкрепа на премиера Борисов се събраха едва десетина души - много по-малко от заявилите участие в социалните мрежи. Млади жени носеха гербери в знак на солидарност с премиера.

В началото на днешното заседание Цецка Цачева още веднъж прочете мотивите на Борисов за оставката. В тях той обещава правителството да изпълнява работата си до избор на нов кабинет, като обещава да гарантира приемственост.

Тъй като заседанието се излъчва пряко по няколко телевизии, депутатите предложиха една впечатляваща говорилня, включваща 20 и 30-минутни изявления на редица видни депутати.

Първоначалният ентусиазъм сред депутатите към днешното заседание се изпари час след началото му и по-голямата част от тях предпочетоха на прощаване да се отдадат на раздумка в парламентарното кафе, в стаите на парламентарните групи или из кулоарите на НС.

Даже и на министрите в оставка не им беше интересно. В единия от кулоарите можеше да се види приятелския разговор между социалистката Корнелия Нинова и Вежди Рашидов.

Транспортният министър Ивайло Московски пък разговаряше с депутатите в клуба на народния представител. Вътрешният министър Цветан Цветанов също изгуби търпение и отиде в кабинета на шефа на НС Цецка Цачева.

"Велико Народно събрание, това е пътят, това е начинът", според независимия депутат Стоян Иванов. Хората, които протестират по улиците или ругаят пред телевизорите, не искат просто смяна на едни управляващи с други, изтъкна той.
Суверенът иска смяна на системата на управление, смята Иванов. Затова той и колегата му Кирил Гумнеров започват събиране на подписка за иницииране на решение на НС за свикване на Велико Народно събрание.

Те ще се обърнат с това си искане и до президента Росен Плевнелиев. Той отправи лично обръщение към Бойко Борисов, Сергей Станишев и държавния глава: „Докажете, че наистина сте нещо повече от политически въжеиграчи , които просто изчакват да утихне бурята, за да възстановят статуквото".

"Намираме се в повратен момент на сегашното НС", заяви социалистът Ангел Найденов. Изправени сме пред политическа криза, която днес може да бъде решена или задълбочена, допълни той. Червените искат днес в зала да се чуят мненията на партиите за бъдещето.

От БСП поискаха пряко излъчване по БНТ и БНР на заседанието. Предложението мина с 201 "За" и четирима "въздържал се".

Петър Курумбашев поиска да бъдат повикани в зала премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков. Червеният депутат поиска „големия и малкия отсъстващ" да дойдат, за да уважат парламента.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев обясни от парламентарната трибуна, че разговарял с премиера Борисов, който го попитал дали да идва в НС днес, ще има ли хора от опозицията. Велчев му обяснил, че не може да му даде съвет, защото опозицията била непредсказуема. Ние с нашите хора се срещнахме и говорихме, казал Борисов на Красимир Велчев.
"Не можем 3 години и половина да изпълняваме капризите на хора, които не искат да работят
", подчерта той.

Мнозинството не прие предложението в зала да дойдат Бойко Борисов и Симеон Дянков.

Тази оставка е вид театър, който цели измама - най-вече на хората, искащи промяна, заяви Волен Сидеров в 30-минутна реч от парламентарната трибуна по време на дебатите, предхождащи гласуването на оставката на кабинета „Борисов".

Сега управляващите искат да спасят себе си с тази оставка, с изпускане на клапана на напрежението. Но напрежението няма да падне, добави Сидеров.

Той отново настоя за ревизия на приватизацията, изгонване на чуждите монополи, прекратяване на колониалната политика, вдигане на доходите и призова за Велико народно събрание.

Той изрази опасения, че президентът ще назначи по нареждане на премиера служебен кабинет, който ще замаже злоупотребите на ГЕРБ.

Това управление е управление на скритите ходове и е опасно, а с оставката се цели замазване на картината и скриване на това, което ГЕРБ са вършили, обяви Сидеров.

Той изчете исканията на хората от протестите и посочи, че всъщност това са били и исканията на Атака през всичките тези години.