В Индия беше екзекутиран единственият оцелял извършител на атентатите в Мумбай през 2008 г.

Мохамад Аджмал Касаб е бил обесен в затвор в Пун, съобщават от вътрешното министерство на страната. Молбата за помилване, отправена от Касаб към президента на Индия, беше отхвърлена по-рано този месец, посочва БиБиСи. На 7 ноември държавният глава подписа смъртната присъда на атентатора.

Официални лица от Делхи допълват, че близките на Касаб са били информирани за извършването на екзекуцията с писма.

През май индийски съд наложи смъртна присъда чрез обесване на единствения оживял участник в терористичната акция в град Мумбай. Пакистанецът бе признат за виновен по обвинение във война против нацията и грабеж. Срещу него имаше 86 повдигнати обвинения. Той бе признат за виновен по повечето от тях, сред които военна заплаха срещу Индия, убийство и притежание на експлозиви.

Kасаб се призна за виновен през юли 2009 г., а в началото на тази поиска да бъде съден от международен трибунал. В резултат на атаката на терористите във финансовата столица на Индия през ноември месец 2008 година загинаха над 170 души и около 300 бяха ранен.

Забранената в Пакистан ислямска организация Лашкар-е-Таиб, сочена за организатор на атаката в Мумбай, обяви Касаб за герой. „Той ще вдъхнови много бойци да последват пътя му", заяви член на формацията, цитиран от Ройтерс.

Говорител на пакистанските талибани посочи, че те са шокирани от изпълнението на смъртната присъда.