Надявам се след това, което се договирхме със синдикатите, да няма стачка на служителите на градския транспорт.

Това каза кметът на София Бойко Борисов след среща с представители на КНСБ и КТ "Подкрепа".

Кметът увери, че на извънредното заседание на СОС днес ще бъде внесено предложение договореното повишаване на заплатите в градския транспорт от 200 лева да бъде покрито от увеличение на бюджета със 7 млн. лева.

Столичният градоначалник съобщи, че някои от исканията на транспортните работници вече са изпълнени - изградени са тоалетни, бусленти, като остава само КАТ да направи организация за ненавлизането на други автомобили в буслентата.

Ако договореного между нас и синдикатите бъде представено пред шофьорите, стачка няма да има, сигурен е Борисов.
"Ние сме направили всичко стачка да няма и моля и СОС, и правителството да не политизират този проблем", каза още кметът.

Припомняме, в 10 часа днес в депо "Банишора" стачните комитет решават окончателно за утрешната стачка.

Борисов посочи още веднъж, че откакто е в столичната администрация в бюджета на общината се връщат едва 23,4% от данъците на софиянци.

От своя страна лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов заяви, че настоява "да има гаранции, а не лъжи, че това, което е поето като ангажименти в преговорите, ще бъде гарантирано и ще се случи".

Синдикалистът настоя Столичният общински съвет да гласува още днес обещаните 7 млн. лева.

Христов е получил уверение от Бойко Борисов, че „стабилизацията на доходите на шофьорите" няма да преминава през ръст на билетите за градския транспорт през тази година.

Желязко Христов заяви, че въпреки договорките стачната готовност се запазва, защото оставали исканията към държавата - данъчното облагане на социалните разходи, квалификацията, извънредния труд.