Водите на река Скът носят със себе си горивото от две бензиностанции, които бяха потопени при наводнението, а също така и стотици литри препарати от отнесените складове на строителни  и земеделски фирми. Това каза Сивил Килинджийски от гражданско сдружение „Граждански Контрол". По думите му никой не говори за това.

Сивил Килинджийски алармира хората, че всички тези препарати са вече абсорбирани във водите и почвата в района на Мизия и Бяла Слатина и че постоянният контакт на хората със замърсените води може да има наистина тежки последствия.

Сивил Килинджийски е жител на Бяла Слатина и е станал пряк свидетел на това, което застигна града му, Мизия и всички по-малки населени места в района, съобщава Ангел Славчев на личния си сайт.

Припомняме, водна стихия връхлетя Мизия. Наложи се евакуацията на стотици местни жители. Десетки къщи са разрушени. Бедствието взе и една жертва.

По цялото поречие на река Скът са разположени десетки рибарници, някои от тях нерегламентирани, разказва свидетелят. Той смята, че водните басейни не подлежат на никакъв контрол от съответните органи.

По думите на Сивил Килинджийски рибарниците са по цялото протежение на река Скът и са в непосредствена близост до речното корито, като някои от тях са на не повече от метър от реката и единственото, което ги разделя, е дига, чиято устойчивост е неясна. Той заяви, че водите на река Скът, сливайки се с водите на тези рибарници, са образували приливната вълна, потопила Бяла Слатина и Мизия.

Килинджийски обяснява, че тези рибарници събират не малко количество вода, тъй като някои от тях стигат до 20 декара площ, а за нивото на водата в рибарниците никой не следи. Той е категоричен, че неправомерното изпускане на вода от тях и близкото им разположение до река Скът са една от основните причини за наводнението и огромните поражения след него.

За този потоп има виновен, но това не е природата. Човешкото бездействие и нехайството на съответните органи натрупвано през годините доведе до всичко това", отсече той. По думите му е крайно време институциите в България да започнат да поемат отговорност за грешките си и да започнат да хвърчат оставки.