Няма да има отстъпления от Закона за МВР. Това категорично заяви вътрешният министър Веселин Вучков след заседанието на кабинета.
Ако сме реформаторско правителство и реформаторско мнозинство, трябва да правим реформи, изтъкна той.

На 12 януари МВР шефът ще представи пътна карта на реформите в повереното му ведомство. В първата половина на 2015 трябва да има реформи в сектора. Администрацията няма да се подчинява на първа категория труд, обясни Веселин Вучков.

МВР шефът не разполага с нова информация за бившия шеф на ДАНС Петко Сертов.
Още...

Ще има известно редуциране на административния апарат в МВР - от 30 до 50 %. Повече полиция в населените места, предвижда още реформата на министъра на вътрешните работи.
Амбицията му е да има еднотипна държавна служба в МВР, ДАНС и ДАТО, но по мнението му едва ли за това ще стигнат силите на управляващите.

Стана ясно, че премиерът Борисов е дал подкрепата си за обсъжданите от ръководството на МВР промени в системата, които да доведат до намаляване на администрацията и увеличаване на оперативния състав.

Промените в Закона за МВР няма да засегнат служителите, които в момента работят във ведомството. Това заяви по-късно пред журналисти в Централния военен клуб зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

Намаляването на служителите в администрацията ще бъде обсъдено със синдикатите. Идеята е статутът на служителите по отношение на пенсионирането да мине по Закона за държавния служител. Ципов обаче изтъкна, че промените касаят новоназначени държавни служители. „Нито един от сега работещите служители в МВР няма да бъде засегнат от реформата, която предлагаме", успокои силовият зам.-министър.

Ципов изтъкна, че предвиждат да има повече униформени полицаи по местата, където има ръст на битовата престъпност. Междувременно той обясни, че ще поискат общините да помогнат за изграждане на видеонаблюдение.

В началото на следващата година предстои да бъдат разгледани и промените в Закона за движение по пътищата, касаеща възстановяването на т.нар. мобилни камери, които следят скоростта. Пред медиите Ципов увери, че МВР ще предприеме всички необходими действия, за да намали жертвите и инцидентите по пътищата.

Силовият министър е разговарял с турския посланик, който е изразил притесненията си пред Вучков дали трябва да продължи строителството на оградата с Турция. Целта е да се ограничи каналджийството, по думите му.

Веселин Вучков праща повече полицаи срещу битовата престъпност. Голяма част от полицаите на границата с Турция ще бъдат изтеглени, за да „борят крадците вместо бежанците".

Видеонаблюдението остава приоритет за МВР, като по думите на Вучков, сега не се знаело „кой пие и кой плаща".