Ракът на гърдата, най-широко разпространеното онкологично заболяване сред жените в световен мащаб, не е предотвратимо заболяване, тъй като все още не са напълно изяснени причините за развитието му. Ако бъде открит в ранен етап, резултатите от лечението могат да бъдат положителни и продължителността на живот на жените, преборили рака на гърдата, да бъде както и при останалите хора.

Отдаден на мисията да предоставя качествени здравни услуги на своите пациенти и в стремежа да отговаря на всичките им медицински нужди, Анадолу Медицински Център откри Център за лечение на рак на гърдата. Под ръководството на проф. д-р Метин Чакмакчъ, дългогодишен кадър на истанбулската болница, Центърът предоставя комплексна диагностика и лечение - от рутинен скрининг до пластична хирургия.

След първоначалния преглед пациентите преминават изследване чрез  мамография - рентгенов метод за диагностика на млечните жлези. Това е най-значимият скрининг тест. „Съществува погрешно схващане, че изследването причинява болка. Много често след преглед повечето жени се чудят как са могли да повярват на слуха, че мамографията е „болезнена процедура". Затова дами, не се лишавайте от възможността за профилактика, защото пренебрегването може да доведе до фатални последици", споделя проф. д-р Чакмакчи.

Освен мамография, в случаите когато е необходимо, се прави и ултрасонография, биопсия и ядрено-магнитен резонанс.

Мултидисциплинарният подход, неделима част в работата на многопрофилната болница, се прилага и в Центъра за лечение на рак на гърдата. Всеки отделен случай ще се изследва и оценява от съвет, състоящ се от специалисти в отделенията обща хирургия, медицинска онкология, радиационна онкология, ядрена медицина, радиология, пластична хирургия и психиатрия. Всяка седмица екипът ще се събира, за да обсъди и назначи най-подходящия план за лечение на конкретния пациент.

При рак на гърдата няма нужда от паника, а от здрав разум", казва проф. д-р Чакмакчъ. „Ние искаме жената да познава тъканната структура на гърдата си, защото по този начин ще може навреме да забележи промяната. В момента, в който усети някаква маса - главно в гърдата, но понякога може да се срещне и в областта на подмишницата, жената трябва незабавно да се консултира с лекар - специалист обща хирургия.

Въпреки че при посещенията при гинеколог, специалистът извършва контролен преглед на гърдата, при наличието на маса или симптоми на заболяване или оплаквания, трябва да се направи консултация със специалист обща хирургия".

В месецът на борбата с рака на гърдата, специалистите от Центъра напомнят, че ранното диагностициране е от съществено значение за изхода от заболяването. Поради това всяка жена след 40-годишна възраст трябва да посещава мамолог веднъж годишно. А относно лицата в риск - случаи на рак на гърдата по линия на майката, е необходимо тези лица да ходят на преглед по-рано и по-често.