20-тина мотористи стреснали в неделния ден премиера Борисов, както разказа самият той по време откриване новата сграда на Софийски районен съд.

Борисов коментира актуалната тема, свързана с наказанията за нарушителите по пътищата. Колкото повече престъплението се отделя от наказанието, то или го няма, или бива забравено, заяви Борисов и подчерта, че всеки трябва да минава през дежурен съдия в рамките на 24 часа.

За пример относно възмущението си Борисов сподели конкретен случай от неделя. Прибирал се от Габрово, когато го изпреварили около 20 мотористи. Премиерът дори помолил НСО да спрат и да изчакат мотористите да преминат, тъй като го хванало страх, че могат да се ударят.

Борисов е категоричен, че ако в случай като този, законът важеше, трябвало да бъдат взети моторите на всички мотористи. Той изтъкна, че стотици хиляди левове се харчат за лечението им в случай, че ако се ударят, оцелеят. Затова поставя въпроса дали трябва всички граждани да плащаме за тази глупост.

Може невинен човек след това да го въртят месеци и години, продължи да се възмущава премиерът. Той бе категоричен, че в рамките на извършеното престъпление, веднага трябва да се понася отговорност със съдийско решение.

В тази връзка той бе помолен да коментира и темата за актуализацията на заплатите на работещите в съдилищата.
Считате ли, че заплатите в съдебната система трябва да са по-високи от моята", запита Борисов. Той бе категоричен, че заплатите в съдебната система са много високи на фона на всички останали заплати в страната.
За финал премиерът отсече, че само в медиите имало по-високи заплати от тези в съдебната система.

Правосъдният министър Христо Иванов, който също присъства на откриването на новата сграда на СРС, поясни, че са подготвили текстове, които криминализират т. нар. гонки. Има и мерки, касаещи управлението на МПС след употреба на алкохол. Обсъжда се и как да се осигури съд по бързата процедура по тези случаи.

Правосъдният министър, премиерът и шефът на СРС Методи Лалов прерязаха тържествено лентата по случай откриването на новата сграда на СРС. Борисов отбеляза, че е лошо да си премиер на бедна държава, но все пак сградата е вече факт. Той пожела на съдиите да съдят добре и хората да са доволни от работата им.