Намаляване на присъдата на Кирил Рашков - цар Киро или алтернативно постановяване на условна присъда поиска защитата му от съдиите от Върховния касационен съд. Искането беше направено в отсъствието на самия Рашков, който не присъства на днешното заседание.

Циганският барон бе осъден на 3 години и 6 месеца затвор. Срещу него бяха повдигнати обвинения, че на 23 септември в село Катуница се е заканил с убийство на Веселин Христов и Иванка Петрова. Според обвинението това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му.

Веселин Христов е вуйчо на убития на 23 септември Ангел Петров, а Иванка Петрова е негов настойник. Според адвокат Росица Драганова предходните съдебни инстанции не са събрали достатъчно доказателства за вината на клиента й. Тя изтъкна и влошеното здравословно състояние на Рашков.

„Този възрастен човек, като знаем какви са условията в затворите, не е за там", заяви Драганова и припомни, че по време на ареста той е претърпял инсулт. Прокурорът по делото заяви, че искането е неоснователно, тъй като са събрани достатъчно доказателства за вината на подсъдимия.

Според държавното обвинение, Кирил Рашков е съзнавал съдържанието на заканите, както и че тя се възприема от заплашените като реална. Относно здравословното състояние на Рашков, от прокуратурата подчертаха, че има направени няколко експертизи, които удостоверяват, че той наистина има проблеми със здравето, но изрично се посочва, че няма проблем те да бъдат овладени в условията на ареста.

След заседанието вторият защитник на подсъдимия - Хари Харалампиев, коментира, че делото срещу Кирил Рашков е съдебен линч от страна на пострадалия Веселин Христов: „Уплашеният Христов обикаляше като млада вдовица от телевизия в телевизия и обясняваше за заканите." Според него съдът се е смутил от това, че жителите на Катуница „непрекъснато висяха и постоянно крещяха."

По думите му, съдът се е уплашил да издаде друга присъда. Това много ми прилича на либийското дело. Тогава имаше разпънат плакат "Вожде Кадафи, смажи българките, както смаза опозицията." Върховните съдии ще се произнесат до един месец по искането на адвокатите.