Ахмед Доган бил поръчал убийството на Бойко Борисов. Бомбата хвърли самият премиер в оставка от парламентарната трибуна, минути, след като НС гласува оставката на кабинета.

По време на дебатите Борисов не присъстваше, но дойде за края и бе явно раздразнен от казаното от Христо Бисеров, че преди години бил викан в Белград за очна ставка със Сретен Йосич.

Папка „Лале" и „Бойко взе парите" разбуниха парламента
Още...

Много ядосан, Борисов предложи на Бисеров да се създаде комисия, която да провери документи, пристигнали преди години от чужда разузнавателна служба, според които Доган бил подготвял покушение срещу него. Причината - борбата му срещу престъпността.

Излъчете комисия и проверете, настоя той пред Лютви Местан. Досега си мълчах, но след като Бисеров говори такива клевети срещу мен, нямам жал, подчерта Борисов.
Аз не съм страшен, страшни са тези, които ме поръчват, обясни още той. Много са страшни и за мен действително е заплаха това, заяви още бившият премиер.

Лидерът на ДПС Лютви Местан бе вбесен от обвиненията на Борисов, и свика бърз брифинг в кулоарите на парламента.

В присъствието на депутатите от ДПС и журналисти той заяви, че ДПС е партията, която издига в култ гражданския мир в страната и припомни, че в началото на прехода към демокрацията ДПС трансформира болката от Възродителния процес във воля за обща държавност.

Местан изтъкна, че ДПС са осигурили статута на България на единствената държава, осъществила безкръвен преход от тоталитаризъм към демокрация. Той каза, че анализатори отвъд океана, сред които има и от Щатите, предвиждали етническият конфликт, който предизвика потоци кръв в бивша Югославия, да се случи именно в България, заради тежкото наследство на Възродителния процес.

„Протестирам от името на всички членове и симпатизанти на ДСП срещу опита ритуално да се злепостави един политик - д-р Ахмед Доган, който получи легитимност не само в България, а из цяла Европа като архитекта на българския етнически модел. Възразявам партията, създадена от него, да бъде въвлечена в сценарий за обслужване на тяснопартийните цели на все още управляващата партия ГЕРБ", заяви Местан.

Той каза, че ако обвиненията на премиера са били действителни, те отдавна да са огласени и да са предприети съответни действия. „Затова твърдим, че сме свидетели на едно активно мероприятие за въвличане на страната в етнически конфликт", заяви Местан и добави: „Това не е демокрация, а постоталитаризъм".

Той каза, че ДПС знаят, че последният пристан на всяко тоталитарно управление е етническият конфликт. „Ние имаме граждански зрели, толерантни избиратели, които няма да Ви осигурят този последен пристан г-н Премиер", заяви Местан и подчерта, че избирателите на ДПС ще бъдат на висотата на своята гражданска и политическа зрялост и ще дадат своя принос тези парламентарни избори да се проведат в спокойна среда.

„Спокойната среда е Вашият ужас, защото в спокойна среда ще загубите парламентарните избори. Затова днес докарахте пред парламента държавните служители, докарахте вместо танковете - тракторите, за да нагнетите напрежението, за да предизвикате граждански конфликт. Няма да Ви се случи сценарият", категорично заяви Местан.

По думите му ГЕРБ и парламентарното мнозинство на тази партия е политическо небитие - най-грозната част от политическата история на съвременна България.

Местан призова от името на ДПС президентът да влезе в ролята на глава на нацията и да поеме своята отговорност за осигуряването на гражданския мир, за да може политическите процеси, в това число и изборите, да протичат в спокойна среда. „Защото демокрацията ни е по-скъпа от интереса на един политик, бил той и премиер на страната", добави Местан.

Бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров коментира казаното от Борисов като спекулция.
Няма достоверни данни за готвено покушение срещу Бойко Борисов, заяви Гяуров.
Няма как да се провери тази информация, няма как де се получи достоверен отговор, каза още бившият шеф на НРС. Той бе категоричен, че дори и парламентарна комисия не може да провери тези факти.

Подобна информация могат да гледат премиерът, президентът, евентуално и председателят на НС, категоричен бе Димо Гяуров.
Доста безотговорно, по думите му, е премиерът да прави подобни изявления. Гяуров не знае от кога е заплахата срещу Борисов, за която самият бивш премиер спомена. Аз зная само за една заплаха, която е доказано фалшива и изготвена в София, лаконичен бе бившият разузнавач.
От коя година е тази заплаха, Димо Гяуров не пожела да каже. Повече конкретика не мога да давам, с тези думи той избягваше журналистическия интерес.