Държавният департамент не коментира материали, включително и класифицирани документи, за които нерегламентирано е изтекла информация, посочва в официална позиция до медиите посолството на САЩ у нас.

Всяко неоторизирано оповестяване на класифицирана информация от Уикилийкс има вредни последствия за живота на отделните хора, изложени на риск от оповестяването й, както и за отношенията между държавите в глобален мащаб.

Имайки предвид тази потенциална заплаха, ние осъждаме неоторизираното оповестяване на подобна информация и вземаме всички възможни мерки да предотвратим подобно накърняване на сигурността в бъдеще, посочват от Американското посолство.

Въпреки че не можем да говорим за автентичността на никой от документите, изпратени до медиите, ние можем да обясним практиката на писането на телеграми, характерна за цялата дипломатическа общност.

Телеграмите отразяват вътрешни анализи и оценки, които са предмет на обсъждания, свързани с междудържавните отношения.

Тези телеграми често са предварителни и непълни и не трябва да се разглеждат като самостоятелни документи или като израз на политиката на САЩ.

Осъдително е отделен индивид или организация да се опитва да печели популярност или икономическа изгода за сметка на хора, които са имали пълното основание да разчитат на конфиденциалност при споделянето на информация.

Отношенията между САЩ и България се основават на взаимно уважение, общи цели и споделени ценности.

Нашите очаквания са да развиваме тези отношения в процеса на общата ни работа ни по широк кръг въпроси като върховенство на закона, сигурност и енергетика, както и в други области от взаимен интерес, добавят от посолството на САЩ.